Izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina 4. novembra

Beograd, 17. avgust 2018. godine – Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Branko Ružić raspisao je danas izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina za 4. novembar i uputio poziv svim pripadnicima nacionalnih manjina u našoj zemlji da iskoriste biračko pravo i upišu se u poseban birački spisak.

Ružić je na konferenciji za novinare, održanoj nakon potpisivanja Odluke o raspisivanju izbora za nacionalne savete nacionalnih manjina, istakao da se posle četiri godine raspisuju redovni izbori za nacionalne savete kao tela koja su veoma značajna za očuvanje tradicije, kulture, upotrebe jezika i pisma.

Članove za nacionalne savete 2018. godine biraju 22 manjinske zajednice, od kojih je 18 nacionalnih manjina ispunilo uslov za neposredne izbore (albanska, aškalijska, bošnjačka, bugarska, bunjevačka, vlaška, grčka, egipćanska, mađarska, nemačka, poljska, romska, rumunska, rusinska, slovačka, slovenačka, ukrajinska i češka), a četiri za izbore putem elektronske skupštine (makedonska, hrvatska, crnogorska i ruska).

Rok za predaju lista za neposredne izbore je 15 dana pre održavanja neposrednih izbora, odnosno 30 dana pre održavanja izbora putem elektronske skupštine.

Redovni izbori za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina održavaju se na četiri godine.

Nacionalni savet ima najmanje 15, a najviše 35 članova. U slučaju nacionalne manjine čiji je broj prema rezultatima poslednjeg popisa stanovništva manji od 10.000 osoba, nacionalni savet broji 15 članova, odnosno 35 ukoliko je broj veći od 100.000 osoba.
 

Izvor: Sajt Vlade Republike Srbije