Obeležen Međunarodni dan ljudskih prava pod sloganom „Složni mozaik Srbije“

Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije organizovala je, povodom 10. decembra - Međunarodnog dana ljudskih prava, drugi sajam pod nazivom „Složni mozaik Srbije“, na kojem su se predstavili nacionalni saveti nacionalnih manjina.

Otvarajući manifestaciju, direktorka vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović istakla je da ova manifestacija predstavlja najbolji način da se pošalje poruka o značaju ljudskih prava i složnog mozaika koji postoji u Srbiji.

Paunović je poručila da je Srbija posvećena sprovođenju Akcionog plana za poglavlje 23 i obaveza koje iz njega proizilaze, dodavši da je polje ekonomskih prava bilo prioritet Vlade ove godine, te da su investicije, radna mesta i smanjenje stope nezaposlenosti uticale na ekonomski položaj građana.

Paunović je posebno istakla značaj donošenja Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, čime je poslata poruka da se nasilje u Srbiji neće tolerisati.

Kad je reč o manjinskoj politici, ona je rekla da se sprovodi Akcioni plan za ostvarivanje prava nacionalnih manjina, kao i da je posle niza godina aktiviran buxetski fond za nacionalne manjine.

Važno je da postoji kontinuirani dijalog i nijedna odluka Vlade nije doneta, a da nacionalne manjine nisu učestvovale i rekle mišljenje o tome, naglasila je Paunović.

Ministar odbrane u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin poručio je na otvaranju ove manifestacije, da su predstavnici nacionalnih zajednica u Srbiji most za saradnju sa okruženjem.

Srbija podjednako voli i poštuje sve svoje građane, svaku različitost ceni, prihvata i želi da je sačuva, jer ona jeste naša velika prednost, rekao je ministar.

On je naveo da Srbija u ophođenju prema nacionalnim manjinama primenjuje standarde koji su daleko iznad evropskih, ne zato što to neko od nas traži ili zato što mislimo da je to dobro za naš evropski put, već zato što je to način da pokažemo poštovanje prema svojim građanima, i to da je Srbija jedna od retkih zemalja koja ni na koji način ne podržava bilo kakvu diskriminaciju.

Vulin je poručio da ne može biti uspešna Srbija u kojoj su zadovoljni samo pripadnici jednog, većinskog naroda i u kojoj nije zadovoljna makar i najmanja nacionalna zajednica.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević istakao je da će Vlada i dalje činiti sve da prava manjina budu na još višem nivou, iznevši podatak da, po popisu iz 2011. godine, i našoj zemlji živi 83,3 odsto Srba i 21 etnička zajednica, kojima nadležni žele da omoguće da imaju sva prava.

Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović istakao je da danas svi treba da se setimo jedne stvari - da smo ljudi, a da boja kože, vera, nacija, pol, seksualna opredeljenost, invaliditet ili bilo šta drugo što jednog čoveka razlikuje od drugog ne sme da bude prepreka da on uživa sva prava.

Sajam "Složni mozaik Srbije“, drugu godinu za redom organizuje Kancelarija za ljudska i manjinska prava, u saradnji sa nacionalnim savetom mađarske, slovačke, slovenačke, češke, romske, crnogorske, nemačke, bugarske, rumunske, hrvatske, bunjevačke, rusinske, ukrajinske, vlaške, makedonske, grčke i aškalijske nacionalne manjine. Ove godine učešće su uzele i organizacije civilnog društva.

Oni su na štandovima predstavili svoju kulturnu baštinu, a u okviru kulturno-umetničkog programa nastupala su kulturno-umetnička društva sa tradicionalnim igrama i pesmama.