Paunović sa penzionerima na obeležavanju Dana starijih

Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije u saradnji sa udruženjem “Amity” na svečani način obeležila je danas Međunarodni dan starijih osoba plovidbom broda po Dunavu i Savi.

Tim povodom direktorka Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije Suzana Paunović istakla je da je ova godina godina međugeneracijske solidarnosti, kao i da će Vlada aktivno nastaviti sa podrškom starijim osobama i poboljšavanjem njihovog materijalnog položaja.

- Obeležavanjem dana starijih naglašava se potreba da se kod starijih osoba smanji osećaj da su zaboravljeni i marginalizovani, kao i da se istakne značaj mera podrške starijim osobama. Današnjim svečanim obeležavanjem Dana starijih želimo da pošaljemo poruku da naši stariji nisu sami, da imaju nas, da smo uvek tu za njihove potrebe, istakla je Paunović, dodajući da je preko 80 starijih osoba danas plovilo i na taj način obeležilo svoj dan.  

Paunović je naglasila da je ovaj dan prilika da se glasnije progovori o pravima starijih koji čine sve veći procenat stanovništva, a čiji socijalni položaj i poboljšanje životnih prilika predstavlja obavezu celog društva.

Cilj obeležavanja Međunarodnog dana starijih osoba je skretanje pažnje javnosti na potrebe starih, ali i jacanje veza sa najmlađim članovima društvene zajednice, a na ovakav način razvijaja se i osećaj solidarnosti i pažnje, ocenila je Paunović.

Predstavnici iz 6 beogradskih udruženja koja se bave pitanjima starijih osoba aktivno su učestvovali u bogatom kulturnom delu programa, a nekoliko starijih je recitovalo svoje autorske stihove koji su nagrađeni aplauzom. 

Pre više od četvrt veka, 1990. godine Generalna skupština UN sa željom podizanja javne svesti o ulozi starijih osoba u društvu, proglasila je 1. oktobar Međunarodnim danom starijih osoba.

Obeležavanju Međunarodnog dana starijih prisustvovali su predstavnici državnih organa i institucija, organizacija civilnog društva, kao i predstavnici medija.