Paunović: Srbija čuva svoje kulturno nasleđe

Beograd, 4. jul 2018. godine - Otvarajući internacionalnu manifestaciju „West Etnology Fest“ posvećenu inspiraciji i promociji nematerijalnog kulturnog nasleđa Paunović je istakla da će za ova tri dana festivala posetioci videti kulturno bogatstvo kojim Srbija raspolaže.

Srbija je multietnička zemlja i sa nama, kao većinskim narodom, živi veliki broj pripadnika nacionalnih manjina. U Srbiji ima 21 nacionalni savet koji se stara kako da se sačuva kultura, tradicija, baština koju nacionalne manjine neguju. Trudimo se da se što veći broj dece obrazuje na manjinskim jezicima, da informisanje bude dostupno na manjinskim jezicima nacionalnih manjina. Ovakve manifestacije čine dodatni vid promocije naše kulturne baštine, istakla je Paunović. 

Paunović je navela da su svi građani Srbije zajedno, uprkos teškim vremenima koja su za nama i složenom vremenu u kojem živimo, uspeli da sačuvaju ono što jeste naše bogatstvo - našu različitost, kulturno nasleđe i naše jedinstvo.

Paunović je navela da je ovo evropska godina kulturnog nasleđa, i da je Srbija obeležava na najbolji mogući način.

Pokazaćemo kakvo bogatstvo imamo, i nije bez razloga zašto su u našoj kulturnoj baštini inspiraciju tražili mnogi kompozitori, naučnici, umetnici, slikari, kao i ljudi koji se bave modom, ocenila je Paunović.

Večeras i naredna dva dana festivala mogu da posluže na ponos svima nama koji živimo u Srbiji, zaključila je Paunović.

U okviru otvaranja predstavljena je modna revija ekskluzivnih narodnih nošnji i kostima nacionalnih manjina koje žive u Srbiji, mini koncert ansambla „Kolo".

Festival je internacionalnog karaktera koji će kroz raznovrsne forme izražavanja: modne revije, izložbe, rukotvorine, dokumentarne filmove, radionice i predavanja uvaženih predavača pokazati značaj i važnost inspiracije nematerijalnim kulturnim nasleđem kao i njenu kontinuiranu prisutnost u savremenom društvu kroz modernu umetnost i nove generacije.