Preduzimanje mera za očuvanje porodice u Srbiji

 

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana porodice, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije Suzana Paunović podsetila je na to da se Međunarodni dan porodice obeležava od 1993. godine, sa ciljem da se ukaže na značaj porodice, negovanje porodičnih vrednosti i međugeneracijske solidarnosti.

Današnja manifestacija odvija se pod sloganom "Porodica naša luka" zato što svi iz porodice polazimo i u porodicu se vraćamo, tražimo rešenja za svoje probleme i delimo svoju sreću, rekla je Paunović.

Jaka porodica, kako je istakla, čini jaku Srbiju, a Vlada je pokrenula i usmerila čitav niz aktivnosti ka ekonomskom osnaživanju i pomoći i podršci porodicama.

Paunović je, podsećajući na to da je 2017. godina međugeneracijske solidarnosti, istakla da ne treba da zaboravimo na roditelje, bake i deke i da im kažemo hvala jer samo ako imamo jaku porodicu, možemo da gradimo jaku Srbiju.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin poručio je danas na obeležavanju Međunarodnog dana porodice u Beogradu da samo jaka porodica čini jaku Srbiju.

Vulin je rekao da država Srbija vodi računa o tome da se porodica u Srbiji očuva, ojača i da joj se pomogne.

U prva četiri meseca ove godine država Srbija je za porodiljske nadoknade isplatila 10,7 milijardi dinara i to za 40.000 porodilja, za roditeljski dodatak u prva četiri meseca je isplaćeno 2,3 milijarde dinara za 61.170 korisnika, a za 350.000 dece isplaćen je dečji dodatak u vrednosti od 4,4 milijarde dinara, precizirao je ministar.

Prema njegovim rečima, sve su ovo važni delovi pomoći države, ali najveća pomoć koju država čini jeste povećanje zaposlenosti.

Ako imate funkcionalnu porodicu u kojoj su roditelji zaposleni i možete sa sigurnošću da kažete da su zaštićeni od nasilja i da su im zaštićena sva prava u porodici i van nje, onda možemo da kažemo da imamo dobru državu, kao što imamo dobru porodicu, poručio je Vulin.