Насиље над старима и даље један од највећих проблема друштва

Београд, 15. јун 2017. године – Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Александар Вулин изјавио је данас да се у протеклих пет година број пријава насиља над старим особама повећао за 153 одсто, при чему се највећи број њих односио на физичко и психичко насиље.

Вулин је на конференцији ''Насиље оставља трајне модрице на души'', којом је започета кампања ''Зауставимо насиље и дискриминацију над старијим женама'', рекао да су центри за социјални рад установили да је од свих пријављених случајева насиља над старијим особама у прошлој години, 65 одсто било над старијим женама.

Вулин је изнео и податак да у Србији живи милион и 328.841 особа старија од 65 година. Од свих њих 84 одсто прима пензију, остали или примају пензију из неког другог система – рад у иностранству, имају имовину, или живе у домаћинству где бар један члан има пензију.

Вулин је указао на то да је Министарство покренуло кампању и 2017. годину је означило као годину међугенерацијске солидарности, најавивши да ће од данас и путем медија, односно видео-спотова, покушавати да мобилише јавност да се супротстави насиљу у породици, а посебно када се оно чини над старима.

Он је додао да ће Министарство врло брзо, по формирању нове владе, основати Савет за бригу о старијима, за шта је предлог већ сачињен и о њему ће Влада одлучивати на некој од наредних седница.

Веома мали број људи је без икакве пензије и то је на светском нивоу веома добар резултат, нагласио је министар, уз напомену да је то последица времена у којем је била висока запосленост, када смо имали однос седам радника на једног пензионера, и када су се доприноси уплаћивали.

Један од узрока јесте њихова ниска економска снага у поодмаклим животним годинама, рекао је министар, наводећи податак да од жена које трпе насиље свега девет одсто има завршену средњу школу, а да највећи број њих има основну или нема никакву школу.

Директор Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић истакла је да је, према последњем попису, више од 720.000 жена старијих од 65 година, а да је један од проблема са којим се оне суочавају и проблем насиља.

На жалост, најчешће су починиоци насиља најближи сродници, односно, пружаоци неге, рекла је Пауновић и додала да је од 38 жена убијених прошле године 11 старије од 65 година.

Према њеним речима, то потврђује колико је овај проблем изражен, а колико се о њему мало говори у јавности.

Важно је да се кампања која се покреће данас дешава у оквиру глобалне кампање Владе Србије "Искључи насиље", која промовише основну вредност сваког друштва, а то је нулта толеранцију на сваки вид насиља, рекла је она.
Надежда Сатарић из Удружења Amity рекла је да живимо у демографски старој земљи, у којој данас готово сваки пети становник има 65 и више година.

Она је указала и на то да сва доступна истраживања потврђују распрострањеност појаве насиља над старијима, посебно над старијим женама.

Зато је данас тежиште стављено на старије жене које доживљавају вишеструке облике дискриминације и три пута су чешће жртве насиља од старијих мушкараца, рекла је она, додајући да насиље над старијим женама не само да штети њима, већ и њиховим породицама и заједницама.