Обележен Међународни дан људских права под слоганом „Сложни мозаик Србије“

Канцеларија за људска и мањинска права Владе Републике Србије организовала је, поводом 10. децембра - Међународног дана људских права, други сајам под називом „Сложни мозаик Србије“, на којем су се представили национални савети националних мањина.

Отварајући манифестацију, директорка владине Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић истакла је да ова манифестација представља најбољи начин да се пошаље порука о значају људских права и сложног мозаика који постоји у Србији.

Пауновић је поручила да је Србија посвећена спровођењу Акционог плана за поглавље 23 и обавеза које из њега произилазе, додавши да је поље економских права било приоритет Владе ове године, те да су инвестиције, радна места и смањење стопе незапослености утицале на економски положај грађана.

Пауновић је посебно истакла значај доношења Закона о спречавању насиља у породици, чиме је послата порука да се насиље у Србији неће толерисати.

Кад је реч о мањинској политици, она је рекла да се спроводи Акциони план за остваривање права националних мањина, као и да је после низа година активиран буџетски фонд за националне мањине.

Важно је да постоји континуирани дијалог и ниједна одлука Владе није донета, а да националне мањине нису учествовале и рекле мишљење о томе, нагласила је Пауновић.

Министар одбране у Влади Републике Србије Александар Вулин поручио је на отварању ове манифестације, да су представници националних заједница у Србији мост за сарадњу са окружењем.

Србија подједнако воли и поштује све своје грађане, сваку различитост цени, прихвата и жели да је сачува, јер она јесте наша велика предност, рекао је министар.

Он је навео да Србија у опхођењу према националним мањинама примењује стандарде који су далеко изнад европских, не зато што то неко од нас тражи или зато што мислимо да је то добро за наш европски пут, већ зато што је то начин да покажемо поштовање према својим грађанима, и то да је Србија једна од ретких земаља која ни на који начин не подржава било какву дискриминацију.

Вулин је поручио да не може бити успешна Србија у којој су задовољни само припадници једног, већинског народа и у којој није задовољна макар и најмања национална заједница.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић истакао је да ће Влада и даље чинити све да права мањина буду на још вишем нивоу, изневши податак да, по попису из 2011. године, и нашој земљи живи 83,3 одсто Срба и 21 етничка заједница, којима надлежни желе да омогуће да имају сва права.

Председник скупштинског Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић истакао је да данас сви треба да се сетимо једне ствари - да смо људи, а да боја коже, вера, нација, пол, сексуална опредељеност, инвалидитет или било шта друго што једног човека разликује од другог не сме да буде препрека да он ужива сва права.

Сајам "Сложни мозаик Србије“, другу годину за редом организује Канцеларија за људска и мањинска права, у сарадњи са националним саветом мађарске, словачке, словеначке, чешке, ромске, црногорске, немачке, бугарске, румунске, хрватске, буњевачке, русинске, украјинске, влашке, македонске, грчке и ашкалијске националне мањине. Ове године учешће су узеле и организације цивилног друштва.

Они су на штандовима представили своју културну баштину, а у оквиру културно-уметничког програма наступала су културно-уметничка друштва са традиционалним играма и песмама.