Одржан четврти састанак Управног одбора твининг пројекта „Подршка унапређењу људских права и нулта толеранција за дискриминацију“

Отварајући четврти састанак Управног одбора твининг пројекта „Подршка унапређењу људских права и нулта толеранција за дискриминацију“, директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић истакла је да је прошло тачно годину дана од почетка сарадње са Повереником за заштиту равноправности и партнерима из Аустрије и Словеније на реализацији овог пројекта и оценила ову сарадњу као веома успешну.

- Кључне активности које су реализоване у претходном кварталном периоду су обуке о антидискриминацији и управљању притужбама за представнике националних савета националних мањина, анализа процеса праћења примене међународних конвенција о људским правима које су део мандата КЉМП и концeптуализација онлине курса о антидискриминацији, истакла је Пауновић.

Пауновић је подсетила да су током јуна реализоване обуке за националне савете националних мањина, развој механизма за праћење имплементације Акционог плана за остваривање права националних мањина које је било поверено Канцеларији за људска и мањинска права, анализа података о антидискриминационим мерама на локалном нивоу на основу података прикупљених почетком ове године.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић представила је кључне резултате истраживања о ставовима грађана и грађанки Србије о дискриминацији које је такође обављено у овом периоду у оквиру пројекта. На основу ових података, институција Повереника за заштиту равноправности, али и све друге надлежне институције и организације у Србији сада имају јасне смернице у којим правцима је неопходно појачати напоре како би се још ефикасније сузбијала дискриминација у нашем друштву.

Теме састанка биле су усвајање кварталног извештаја за период јун-август 2016. године, оперативног пропратног плана за наредни шестомесечни период, као и анализа других текућих питања у вези са спровођењем твининг пројекта.

Састанку су присуствовали Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности, Станко Балух, директор Канцеларије за националне мањине Републике Словеније, Барбара Лигл, стална саветница за твининг, Мирјана Максимовић из Делегације Европске уније, Зорана Вујић из Сектора за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније Министарства финансија, као и други представници свих партнера на пројекту.

Наредни састанак Управног одбора твининг пројекта заказан је за почетак децембра.