Откривен споменик једном од хероја са Кошара

Ковачица, 14. јун 2017. године – У Дебељачи, код Ковачице, данас је откривен споменик Тибору Церни, једном од 108 припадника Војске Југославије који су страдали у одбрани рејона карауле Кошаре, када су их 1999. године напале удружене снаге терористичке ОВК, регуларне албанске војске и НАТО пакта.

Споменик су открили Ката Церна, мајка погинулог Тибора Церне, и председник Републике Србије Александар Вучић, који је и положио венац на споменик, а том приликом је интонирана химна Боже правде.

Вучић је у обраћању након откривања споменика рекао да је историја Србије препуна славних битака и победа које су у великој мери допринеле томе да наша земља постане слободна, независна и поштована у свету.

Он је, исказавши захвалност страдалим борцима са Кошара за све што су учинили за своју отаџбину, поручио да никада толико много нас није дуговало толико бескрајно много тако маленом броју њих.

Ми, грађани Србије, неретко мислимо да је слобода једном заувек дата и понекад заборавимо на дуг према онима који су је сачували и нису жалили живот за будућност наше отаџбине, подвукао је председник.

Вучић је указао на то да је Тибор Церна 28. априла 1999. године урадио нешто што прави разлику између човека и јунака, што дели обичан од великог живота, и што чини да смрт не буде крај, већ почетак вечности.

Стао је пред метак и изговорио највећу реченицу тог неописиво страшног рата, који нам је агресор наметнуо. Рекао је ''За ову земљу вреди умрети'' и урадио је то, умро је за своју земљу и свакога од нас, навео је он.

Председник је нагласио да је историја Србије препуна славних битака и победа, које су у великој мери допринеле томе да наша земља постане слободна, независна и поштована у свету, у коју је сваки гост добродошао и у којој народ уме да цени слободу више од свега, знајући колико је жртава за њу пало.

Венце и цвеће положили су министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, дипломатски представници Белорусије, Кипра, Катара, Венецуеле, Мјанмара, Кубе и Мађарске и представници борачких организација.

 

Извор: Влада Србије