Пауновић: Деца преузимају моделе понашања од одраслих

Уочи Светског дана детета (20.11.) директорка владине Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић честитала је данас свој деци у Србији Светски дан детета.

- Потпуни потенцијал деца могу остварити само онда када од најранијег развоја успоставе јаку везу са породицом, када им је пружена љубав, разумевање, када одрастају у безбедним условима која нуде разноврсне могућности. Зато је обавеза свих нас да деци омогућимо најбоље услове за одрастање. Управо из овог разлога данашњи дан је прилика да се укаже на обавезе целокупног друштва према деци у Србији – истакла је Пауновић.

Према њеним речима, деца од одраслих уче о поштовању, међусобном уважавању, о односима према вршњацима, породици и заједници. Деца од одраслих уче и о толеранцији на различитост која је кључна не само за правилан развој детета, већ представља и гарантује изградњу здравог и стабилног друштва, закључила је Пауновић.

Сведоци смо све присутнијих међувршњачких  групних обрачуна, испољавања нетолерантности. Зато је јако важно да о правом смислу толеранције учимо децу и да не заборавимо да деца само преузимају моделе које су видели од одраслих, оценила је Пауновић.

Пауновић је подсетила да је Србија међу првим земљама које су ратификовале Конвенцију о правима детета, истичући да су наши закони усклађени са Конвенцијом, али и са европским стандардима у овој области.

Канцеларија за људска и мањинска права је данас, уочи Светског дана детета, овај важан дан обележила манифестацијом под слоганом „Здраво свете ја сам дете“ у Шопинг центру Стадион,  навела је Пауновић.

У оквиру програма поводом обележавања Светског дана детета уприличен је забавни програм прилагођен деци – фејспејтинг, караоке такмичење, ликовна радионица, дружење са маскотама итд, а гости су били Филип Митровић, Ђура и морнари, дечји хор „Чаролија“, док је у оквиру централног програма приказана представа „Слатки немир“ у изведби деце из УМС-а.

Светски дан детета проглашен је 20. новембра 1954. у Генералној скупштини Уједињених нација. Пет година касније, 20. новембра 1959. УН су усвојиле Декларацију о правима детета, а тачно 30 година потом и Конвенцију о правима детета, коју је Србија прихватила.

Дечја права су утврђена Ковненцијом о правима детета, коју су ратификовале 193 земље, а основни принципи Конвенције су право на живот, опстанак и развој, најбољи интерес детета, право на партиципацију као и право на недискриминацију.