Пауновић на Међународној конференцији о говору мржње и злочину из мржње

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас у Београду да је Србија као друштво веома напредовала када је реч о мањинским правима. "Ово друштво имало је снаге да направи искорак и од средине која се није либила да искаже физичко насиље над неистомишљеницима, направи атмосферу која није претећа и не угрожава све нас који ћемо у недељу мирно прошетати улицама. И то за мање од 15 година", рекла је Ана Брнабић на конференцији о злочину из мржње, организованој у оквиру "Недеље поноса".

Она је рекла да је непрестано под утиском да друштво није свесно колико значајан пут је прешло и да је поносна и осећа дивљење према друштву Србије, јер упркос свим ратовима, у Србији живи 26 националних или других мањина, а да се 55.000 деце школује на 15 језика.

"Ово друштво је у последње три године положило тест који се зове мигрантска криза. Наша земља показала је гостопримство. Наша земља није затварала границе, а ове године чак 645 деце похађа школе у 17 локалних самоуправа", рекла је Ана Брнабић. Премијерка је казала да је недопустиво да се толерише говор мржње само због тога што није праћен физичким насиљем, јер "није велики корак од говора мржње до злочина из мржње".

"Ова држава и њене институције одлучно стоје иза својих грађана једнако штитећи њихова права без обзира да ли припадају већини или су по рођењу, оријентацији или личном одлуком припадници неке од мањинских група", рекла је Брнабићева.

Министарка правде Нела Кубуровић рекла је да говор мржње, а поготово злочин из мржње и даље постоји у Србији.

"Адекватан одговор на ове изазове представља заједнички задатак на коме морамо да радимо предано и дугорочно", рекла је Кубуровићева и додала да је одржавање "Недеље поноса" један од добрих примера развоја тековина толеранције и унапређења људских права у Србији.

- Злочини из мржње угрожавају сигурност појединца и њихова људска права, која су универзална, једнака и недељива, а која се гарантују и штите, не само Уставом и законима Републике Србије, већ и  ратификованим међународним уговорима о људским правима и опште прихваћеним правилима међународног права. Зато је доследно примењивање закона, када је реч о овим злочинима, важно не само за жртве, већ и за заједницу и нашу земљу у целини – истакла је Пауновић.

Према њеним речима, држава је несумњиво показала да постоји политичка воља за даљим унапређењем положаја ЛГБТИ особа, као и других осетљивих друштвених група. У том послу остварили смо значајан напредак, што је констатовано у бројним међународним и домаћим извештајима, као и извештајима Европске комисије, оценила је Пауновић.

У претходном периоду Влада Србије направила је значајне помаке у институционалном смислу, унапређен је законодавни оквир и улажу се напори да се усвојене правне норме доследно примењују у пракси, закључила је Пауновић.

Један од приоритета и надлежности Канцеларије за људска и мањинска права је управо борба против свих видова дискриминације у Србији. Влади смо предложили прву Стратегију превнције и заштите од одкриминације која је у себи садржала и дефинисану дугорочну политику на пољу превнеције и заштите од дикриминације ЛГБТИ особа.

Пауновић је подсетила да су Канцеларија за људска и мањинска права и Правосудна академија, уз подршку Мисије ОЕБС у Србији, одржале обуке за судије, судијске помоћнике, тужиоце и тужилачке помоћнике са територије целе Србије на тему „Злочини из мржње - обука за представнике правосуђа“.

У оквиру Канцеларије за људска и мањинска права делује и национална контакт-особа за борбу против злочина из мржње. Пауновић је нагласила да је у претходном периоду одржано осам координационих састанака представника надлежних државних органа и организација цивилног друштва. 

Заштитник грађана Зоран Пашалић рекао је да је та институција увек подржавала и да ће увек подржавати ЛГБТИ популацију.

Пашалић је казао да људи који говоре против ЛГБТ права и Параде, позивајући се на српску традицију, морају да знају да Србија никада није била земља мржње.

-Нећемо дозволити да Србија буде земља мржње. Наше окупљање у недељу неће утицати на оне који мрзе, окупљање је са циљем да се мотивишу равнодушни, да дигну свој глас против мржње и не дозволе да она превлада – рекао је Пашалић.

Шеф мисије ЕУ у Србији Сем Фабрицио рекао је да питање говора мржње и злочина из мржње представља изазов за читав свет и Европу.

Конференција, коју у оквиру "Недеље поноса 2017" организује " Civil right defenders", има за циљ да идентификује проблеме и понуди решења која се односе на имплементацију домаћих и међународних стандарда у области говора мржње и злочина из мржње.