Пауновић: Охрабримо жене да пријаве насиље

- Сви заједно морамо охрабрити жене да не трпе и не прикривају насиље коме су изложене. Жене ће бити заштићене, а насилници најоштрије кажњени, и то је основни задатак целокупног друштва, изјавила је директорка владине Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић поводом Међународног дана борбе против насиља над женама који се обележава 25. новембра.

Пауновић је подсетила да од овог дана у Републици Србији почиње и акција „16 дана активизма” која траје до 10. децембра, када се обележава Међународни дан људских права.

Пауновић наглашава да насиље над женама и девојчицама представља најчешћи и најтежи облик кршења људских права и слобода. Подаци показују да је једна од три жене у свету претрпела физичко насиље, била жртва сексуалног насиља или доживела неки вид злостављања, а насилник је најчешће мушкарац из блиског окружења.

Мушкарац који злоставља жену има моменте када је љубазан и нежан до следећег чина насиља. Купује јој цвеће, парфеме, изводи у шетњу, деци купује поклоне. Тим позитивним понашањем и обећањима даје жени наду да ће се променити. Током времена ови тренуци су све ређи, а насиље све чешће. Нажалост, у неким случајевима има и смртни исход, оценила је Пауновић.

Пауновић указује да је важно унапредити активности на локалном нивоу, обзиром да су јединице локалне самоуправе кључни фактори непосредног деловања у превенцији и заштити од насиља. Уколико до насиља дође, све службе на локалном нивоу морају бити мобилне и координисано деловати, истакла је Пауновић.

Важно је да се поред услуга у заједници које развија држава одговарајућа подршка пружи и невладиним организацијама које пружају услуге жртвама насиља и  које раде на превенцији насиља над женама.

Пауновић је подсетила да Србија као чланица Конвенције о елиминисању свих облика дискриминације жена (CEDAW) у складу са препорукама, редовно извештава надлежни Комитет Уједињених нација о  резултатима постигнутим у превенцији и заштити жена од насиља.

Обележавање Међународног дана борбе против насиља над женама треба да укаже и допринесе подизању свести о чињеници да су жене широм света жртве сексуалног, психичког, физичког, породичног насиља, злостављања и многих других видова насиља.