Пауновић: Препознајмо и спречимо насиље над старијима

Београд, 15. јун 2018. године - Многе старије жене су годинама живеле у насиљу и злоупотреби, а учиниоци насиља најчешће су били супружници, деца и остали чланови породице. Тек од скоро ставови о насиљу над старијима почели су да се мењају, истакла је директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић поводом Међународног дана борбе против насиља над старима.

На основу доступних информација, до маја 2018. године у породичном насиљу убијено је 9 старијих жена и то је податак који нас обавезује да још посвећеније радимо на сузбијању насиља над старијима, навела је Пауновић и подсетила да је у 2017. години међу 28 убијених жена било 9 жена старијих од 60 година.

Важно је усмерити пажњу на проблеме и потребе старијих особа и то, поред осталог, подразумева да се паралелно са отклањањем узрока насиља ради на побољшању ефикасности у раду институција надлежних за пружање заштите, помоћи и подршке, оценила је Пауновић.

Канцеларија за људска и мањинска права Владе Србије у сарадњи са невладином организацијом Аmity и у овој години наставља кампању заустављања насиља над старијим женама, кроз реализацију пројекта “Препознајмо насиље над старијим женама и спречимо га”, подржаног од стране Канцеларије за људска и мањинска права, у оквиру Програма “Спровођење антидискриминационих политика у Републици Србији за 2018. годину“.

Пројекат се реализује у сарадњи са Удружењем жена “Фемина” из Смедеревске Паланке и Удружењем пензионера града Пожаревца, на 14 општина Подунавског и Браничевског округа и града Београда: Смедерево, Смедеревска Паланка Велика Плана, Пожаревац, Велико Градиште, Голубац, Мало Црниће, Жабари, Петровац на Млави, Кучево, Жагубица, Младеновац, Барајево и Сопот.

Пауновић је истакла да је основни циљ пројекта допринос стварању безбедног окружења за старије жене, унапређење степена толеранције према њима и сузбијање аката злостављања, занемаривања и насиља над њима.

У календару Уједињених нација одлучено је да 15. јун буде означен као Дан борбе против насиља над старијим особама а Србија, као и друге земље чланице Уједињених нација, обележава овај датум.