Пауновић: Редовно извештавање о Акционом плану за мањине

Београд, 13. јун 2018. године - Поводом представљања седмог извештаја о спровођењу Акционог плана за остваривање права националних мањина, директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић истакла је данас да се овај извештај односи на први квартал 2018. године и да се спровођење активности из Акционог плана за мањине редовно прати.

Пауновић је навела да је за реализацију доспело укупно 111 активности предвиђених Акционим планом за остваривање права националних мањина и да је од 75 носиоца активности њих 63 доставило прилоге.

Пауновић је нагласила да је 45 јединица локалних самоуправа доставило своје прилоге за седми извештај и да Влада доста пажње посвећује сарадњи са јединицама локалне самоуправе у којима живе припадници мањинских народа.

Председница Владе инсистира на учесталом одржавању седница владиног Савета за националне мањине, а Канцеларија у томе пружа пуну подршку, подвукла је Пауновић.

Обуке које су одржане у претходном периоду оствариле су свој циљ а то је подизање квалитета извештавања локалних самоуправа које на најбољи начин познају потребе и проблеме са којима се сусрећу припадници националних мањина, а подаци које добијамо од њих доприносе јаснијој слици коју извештаји представљају, оценила је директорка Канцеларије.

У току је прикупљање прилога за Осми циклус извештавања и у наредном периоду Канцеларија ће се усредсредити на даље унапређење система праћења Акционог плана, нагласила је Пауновић, истичући да ће се наставити са подршком свим особама које учествују у процесу извештавања, ради унапређења њиховог рада и међусобне сарадње.

Састанку су присуствовали представници државних и покрајинских органа и институција, међународних и организација цивилног друштва, као и представници националних савета националних мањина.