Пауновић са пензионерима на обележавању Дана старијих

Канцеларија за људска и мањинска права Владе Србије у сарадњи са удружењем “Amity” на свечани начин обележила је данас Међународни дан старијих особа пловидбом брода по Дунаву и Сави.

Тим поводом директорка Канцеларија за људска и мањинска права Владе Србије Сузана Пауновић истакла је да је ова година година међугенерацијске солидарности, као и да ће Влада активно наставити са подршком старијим особама и побољшавањем њиховог материјалног положаја.

- Обележавањем дана старијих наглашава се потреба да се код старијих особа смањи осећај да су заборављени и маргинализовани, као и да се истакне значај мера подршке старијим особама. Данашњим свечаним обележавањем Дана старијих желимо да пошаљемо поруку да наши старији нису сами, да имају нас, да смо увек ту за њихове потребе, истакла је Пауновић, додајући да је преко 80 старијих особа данас пловило и на тај начин обележило свој дан.  

Пауновић је нагласила да је овај дан прилика да се гласније проговори о правима старијих који чине све већи проценат становништва, а чији социјални положај и побољшање животних прилика представља обавезу целог друштва.

Циљ обележавања Међународног дана старијих особа је скретање пажње јавности на потребе старих, али и jacanje veza са најмлађим члановима друштвене заједнице, а на овакав начин развијаја се и осећај солидарности и пажње, оценила је Пауновић.

Представници из 6 београдских удружења која се баве питањима старијих особа активно су учествовали у богатом културном делу програма, а неколико старијих је рецитовало своје ауторске стихове који су награђени аплаузом. 

Пре више од четврт века, 1990. године Генерална скупштина УН са жељом подизања јавне свести о улози старијих особа у друштву, прогласила је 1. октобар Међународним даном старијих особа.

Обележавању Међународног дана старијих присуствовали су представници државних органа и институција, организација цивилног друштва, као и представници медија.