Пауновић: Савет за људска права УН усвојио извештај за Србију

Женева, 29. јун 2018. године - Савет за људска права УН усвојио је, на свом 38. заседању у Женеви, извештај Радне групе за Универзални периодични преглед за Републику Србију. 

На усвајању завршног извештаја, Србију су представљали директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић и шеф Сталне мисије Републике Србије при УН и другим међународним организацијама у Женеви Дејан Златановић.

Радна група Савета за људска права УПР у извештају за Србију констатовала је да је наша земља показала посвећеност заштити људских права начином на који се припремала и учествовала у Трећем циклусу УПР.

- Најбољи показатељ ове тврдње јесте јачање институционалних капацитета у припреми за цео процес, јачање самог извештајног процеса, укљученост свих релевантних домаћих актера у припреми за Трећи циклус, као и висок ниво сарадње који је постигнут међу њима. Србија ће тежити и у будућности да повеже процес извештавања ка уговорним телима Уједињених нација са Циљевима одрживог развоја, и да остаје посвећена Универзалном периодичном прегл еду и сарадњи са Саветом за људска права УН, истакла је Пауновић.

Србија je кроз Трећи циклус Универзалног периодичног прегледа (УПР) прошла у јануару ове године, и у овом процесу од држава чланица УН добила 190 препорука, од којих је прихваћено 175, а нотирано 15 препорука. У дијалогу са делегацијом Србије учествовало је 86 земаља чланица УН које су том приликом похвалиле постигнути напредак Србије у претходне четири године у свим областима од значаја за остваривање људских права.

Пауновић истиче да је Савет за људска права УН посебно нагласио значај успостављеног Савета Владе за праћење примене препорука уговорних тела УН за људска права чији је рад умногоме олакшао израду извештаја Србије за овај циклус УПР. Србија једина држава у региону и једна од ретких држава у свету која има системски начин праћења свих препорука УН, који је похваљен и од Савета за људска права УН.

Шеф Сталне мисије Републике Србије при УН и другим међународним организацијама у Женеви Дејан Златановић, приликом усвајања извештаја радне групе, још једном је нагласио да је Србија посвећена демократији и владавини права, као и да предузима све неопходне мере како би ојачала спровођење истих у пракси.

Такође је истакао да сарадња са самим Уједињеним нацијама значајно доприноси промоцији и заштити људских права у Србији, док је сарадња са Канцеларијом Високог комесара за људска права, Канцеларијом УН у Србији и Мисијом ОЕБС у Србији, помогла у великој мери целом процесу у оквиру Трећег циклуса УПР. Србија чврсто верује у механизме Уједињених нација, њихов позитиван утицај на друштва наших земља и шире, као и у њихов допринос регионалном и глобалном миру и стабилности. Овакав дијалог треба увек спроводити на један објективан, деполитизован и независан начин, као што су и сама људска права - универзална и неотуђива, навео је амбасадор Златановић.