Пауновић се састала са подсекретаром УН Адамом Диенгом

- Политика Србије је усмерена на регионалну сарадњу, а поруке и конкретне активности које долазе од стране председника Србије Александра Вучића воде ка стабилности односа у региону, истакла је данас Сузана Пауновић, директорка Канцеларије за људска и мањинска права на састанку са Адамом Диенгом, подсекретаром и специјалним саветником генералног секретара УН за превенцију геноцида. 

Пауновић је истакла да бројни сусрети и активности на иницијативу Србије доводе до позитивних резултата на плану помирења и изградње заједничке будућности у овом делу Балкана.

Пауновић је специјалног саветника генералног секретара УН за превенцију геноцида Адама Диенга упознала да је Влада Републике Србије у фебруару 2016. године усвојила Националну стратегију за процесуирање ратних злочина до 2020. године. Припремљен је радни текст Тужилачке стратегије за истрагу и гоњење ратних злочина у Србији, до 2026. године, и у погледу права жртава на компензацију планира се израда Националне стратегије са циљем унапређења права жртава кривичних дела, додала је Пауновић.  

Пауновић је истакла да је Република Србија показала недвосмислену вољу за утврђивање одговорности за ратне злочине, која је манифестована и кроз успешну сарадњу са Међународним кривичним трибуналом за бившу Југославију, и кроз поступке пред домаћим органима.

Директорка Канцеларије је упознала Диенга да је 24. јануара у Женеви представљен извештај Србије за трећи циклус Универзалног периодичног прегледа и да ће наша земља посвећено радити на испуњавању преузетих  обавеза.

У наставку разговора, Пауновић је нагласила да Србија спроводи своје обавезе из 8 основних уговора о људским правима које је ратификовала. 

Србија је током прошле године одговорила на преко 300 захтева тематских процедура УН, нагласила је Пауновић.

Диенг је похвалио Србију на одлично обављеном послу у контексту УПР-а, и навео да успостављање владиног Савета за УН може послужити као пример добре праксе другим земљама у региону, а и шире.

Подсекретар је истакао и значај повезивања препорука УН са циљевима одрживог развоја, прописаних Агендом УН 2030.

Адам Диенг је истакао да је разлог његове посете Србији и региону да помогне у процесу сарадње и помирења и похвалио Србију у области владавине права и правној заштити становништва у процесу придруживања ЕУ.