Пауновић: Спровођење Акционог плана за мањине редовно се прати

Отварајући састанак поводом представљања Четвртог извештаја о спровођењу Акционог плана за остваривање права националних мањина, директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић истакла је да се овај извештај односи на II квартал 2017. године и да се спровођење активности из Акционог плана за мањине редовно прати.

Пауновић је навела да од 74 носилаца активности њих 13 није доставило своје прилоге, од чега су 7 национални савети националних мањина.

Према њеним речима, 63% доспелих активности за овај извештајни период је реализовано или се успешно реализује.

Директорка Канцеларије је истакла да ће ресорни министри на владином Савету за националне мањине дати информацију о спроведеним и планираним активностима.

Пауновић је подсетила да је Канцеларија наставила са унапређивањем система извештавања о спровођењу Акционог плана, и да Извештај садржи и податке о спровођењу активности на локалном нивоу. У процес извештавања je укључено и 76 јединица локалне самоуправе и 53 савета за међунационалне односе, закључила је Пауновић.

У наредном периоду Канцеларија ће се усредсредити на даље унапређење система праћења Акционог плана, нагласила је Пауновић, истичући да ће се наставити са подршком свим особама које учествују у процесу извештавања, ради унапређења њиховог рада и међусобне сарадње.

Пауновић је најавила да ће током септембра месеца бити одржане обуке широм Србије за контакт особе из јединица локалних самоуправа.

Иван Бошњак, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе је упознао присутне са активностима министарства джавне управе и локалне самоуправе и да се ради на изменама и допунама Закона о заштити права и слобода националних мањина и Закона о националним саветима националних мањина, и то у сарадњи са националним саветима националних мањина.

Око 60 учесника скупа је констатовало да је, захваљујући спроведеним обукама, побољшан квалитет самог извештавања. 

Састанку су присуствовали представници државних органа и институција, независних тела, међународних организација и националних савета националних мањина.