Пауновић: Србија чува своје културно наслеђе

Београд, 4. јул 2018. године - Отварајући интернационалну манифестацију „West Etnology Fest“ посвећену инспирацији и промоцији нематеријалног културног наслеђа Пауновић је истакла да ће за ова три дана фестивала посетиоци видети културно богатство којим Србија располаже.

Србија је мултиетничка земља и са нама, као већинским народом, живи велики број припадника националних мањина. У Србији има 21 национални савет који се стара како да се сачува култура, традиција, баштина коју националне мањине негују. Трудимо се да се што већи број деце образује на мањинским језицима, да информисање буде доступно на мањинским језицима националних мањинa. Овакве манифестације чине додатни вид промоције наше културне баштине, истакла је Пауновић. 

Пауновић је навела да су сви грађани Србије заједно, упркос тешким временима која су за нама и сложеном времену у којем живимо, успели да сачувају оно што јесте наше богатство - нашу различитост, културно наслеђе и наше јединство.

Пауновић је навела да је ово европска година културног наслеђа, и да је Србија обележава на најбољи могући начин.

Показаћемо какво богатство имамо, и није без разлога зашто су у нашој културној баштини инспирацију тражили многи композитори, научници, уметници, сликари, као и људи који се баве модом, оценила је Пауновић.

Вечерас и наредна два дана фестивала могу да послуже на понос свима нама који живимо у Србији, закључила је Пауновић.

У оквиру отварања представљена је модна ревија ексклузивних народних ношњи и костима националних мањина које живе у Србији, мини концерт ансамбла „Коло".

Фестивал је интернационалног карактера који ће кроз разноврсне форме изражавања: модне ревије, изложбе, рукотворине, документарне филмове, радионице и предавања уважених предавача показати значај и важност инспирације нематеријалним културним наслеђем као и њену континуирану присутност у савременом друштву кроз модерну уметност и нове генерације.