Пауновић: Улажемо много труда и енергије у заштиту људских права

Београд, 21. мај 2018. године - Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић рекла је за РТС да је са самита у Софији послата порука да је ЕУ отворена за нове чланице и да ће им на том путу дати подршку у свим областима, па и у области владавине права.

Сузана Пауновић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да се готово половина тачака из Софијске декларације односи на људска права, питања мањина, билатералне и регионалне сарадње.

Истиче да је важно да се покаже посвећеност у спровођењу декларације, а сигурна је да ће Србија то учинити.

Када је реч о акционим плановима за поглавља 23 и 24, Пауновићева каже да је тренутно у току ревизија акционог плана за поглавље 23 и тиче се усклађивања рокова и активности са прелазним мерилима ЕУ.

Додаје да је акциони план готово 83 одсто реализован или делимично реализован и да се ради на заштити људских права уз помоћ читавог сета активности који је на то усмерен.

Сузана Пауновић каже да се цела област помера унапред и да је у оквиру акционог плана посебан сет питања посвећен положају националних мањина.

Како каже, много труда и енергије се улаже на уанпређење те области и нада се да грађани то осећају и у свакодневном животу, што и јесте циљ у крајњем случају.

Говорећи о изменама закона о Националним саветима националних мањина, Пауновићева је рекла да су оне усмерене у три правца: да се унапреди правни статус Националних савета, да се постигне већа транспарентност и ефикасност у финансирању и покренута је тема деполитизације Националних савета.

Наводи да је спроведена широка јавна расправа о тексту нацрта закона и да би требало да буду отклоњене дилеме које су Национални савети свакодневно имали а тичу се трошења средстава у складу са законом,

Директорка Канцеларије за људска права каже да ће то бити постигнуто јасним правним нормама које ће отклонити дилеме око надлежности и овлашћења.

Када је реч о изазовима у заштити људских права, Пауновићева је издвојила права жена, проблем насиља у породици, унапређење положаја особа са инвалидитетом, старијих, деце, проблем вршњачког насиља... Наводи да је решење тих питања приоритет Владе.

Извор: РТС, фото: принтскрин