Пауновић уручила награду „Дуга“

Београд, 16. мај 2018. године - Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Владе Србије  Сузана Пауновић уручила је данас модној уредници и новинарки Ирени Мишовић награду „Дуга“ за допринос борби против хомофобије и трансфобије и заштити и унапређењу људских права ЛГБТИ особа у Србији за 2017/2018. годину.

Обраћајући се присутнима, Пауновић је истакла да верује да дијалог у Србији о свим темама па и о положају и правима ЛГБТИ особа представља најбољи пут ка превазилажењу проблема на индивидуалном и на друштвеном плану.

Дијалог је најбољи пут ка отвореном прихватању других, који су другачији од нас, уз прихватање да разлике не морају водити у сукобе, навела је Пауновић.

Пауновић је истакла да разговор, уважавање другачијег мишљења, разумевање критике, стрпљење, отвореност, суочавање са собом,  професори у школама који уче децу толеранцији, медији који треба да имају и едукативну улогу су начин да поправимо однос једних према другима, у разним областима.

Пауновић је нагласила да Србија има усвојене антидискриминационе законе и да извештаји релевантних међународних тела и организација потврђују да се област људских и мањинских права у Србији унапређује. Ниво дискриминације мањинских група и припадника националних заједница јесте у опадању, али смо свесни да нас у наредном периоду очекује још пуно посла. 

Остварени напредак не може умањити потребу и значај покретања дијалога о толеранцији и поштовању саговорника са којима се не слажемо у јавном говору и деловању, истакла је Пауновић.

На крају свог обраћања, Пауновић је цитирала речи председнице Владе: „Колико је за једну породицу, без обзира на то где на планети живи, проблематично, када се суочи са оријентацијом неког свог члана која одудара од породичне традиције, једнако је и за друштво у целини трауматично мењање укорењених стереотипа и ставова. Србија није изузетак у томе, а мислим да смо, последњих година, уз велики напор који смо уложили у прихватању различитости доста напредовали“.
 

Награду "Дуга" је установила ГСА и она се од 2013. додељује сваке године поводом 17. маја - Међународног дана борбе против хомофобије и трансфобије, а за допринос борби против хомофобије и трансфобије и заштити и унапређењу људских права ЛГБТ особа у Србији у претходних годину дана.