Представљен извештај „Бити ЛГБТИ у Србији“

Директорка владине Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић обратила се учесницима у Народној скупштини на заједничкој седници Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова и Одбора за европске интеграције Народне скупштине поводом представљања извештаја "Бити ЛГБТИ у Србији".

Пауновић је истакла да је од посебног значаја што данас, у односу на пар година уназад када је у фокусу било питање шетње и обезбеђивање услова за њено одржавање, говоримо и о другим темама од значаја за остваривање права и положаја ЛГБТИ особа.

Цињеница да је истраживање о положају ЛГБТИ особа у Србији рађено као регионално, даје прилику да направимо поређење са земљама у региону и уложеним напорима за унапређење положаја ЛГБТИ особа.

ОХЦХР Србију сврстава у групу земаља које су унапредиле нормативни оквир за заштиту ЛГБТИ  особа, спроведеним активностима за превенцију говора мржње и злочина из мржње, као и активностима на спречавању хомофобије и трансфобије.

Оцена директорке Канцеларије је да се о овој теми много више говори у јавности, што је заједнички резултат Владе, локалних самоуправа, организација цивилног друштва које се баве питањима ЛГБТИ заједнице и медија.

Пауновић је указала да је Стратегија превенције и заштите од дискриминације као кључни документ у области антидискриминације  редовно праћена од стране Владе, локалних самоуправа, организација цивилног друштва и независних тела.

Континуитет у праћењу резултата се врши кроз периодичне извештаје и на седницама Савета за праћење стратегије, оценила је Пауновић.

Да не би било празног хода до израде новог стратешког документа, Пауновић је нагласила да је већ започета анализа ефеката претходне стратегије, тако у нови процес улазимо потпуно припремљени. Она је позвала организације цивилног друштва које се баве унапређењем полозаја ЛГБТИ заједнице да узму активно учешће у изради нове стратегије.

Биљана Поповић Ивковић, државна секретарка Министарства унутрашњих послова истакла је да је МУП предузео активности на унапређењу комуникације и сарадње са мањинским групама, као и јачање законитости у раду полицијских службеника, те је обавио обуке за јачање њихове свести о различитостима и сузбијању предрасуда, како не би утицали на њихов професионални рад. Она је додала да је МУП 2014. године усвојио акциони план за сарадњу са удружењима сексуално различитих особа, са посебним акцентом на увођење официра за везу, односно, сарадњу са ЛГБТИ заједницом, чији су приоритети мере и активности заштите ЛГБТИ лица.

Стелиана Недера, заменица сталне представнице УНДП-а, рекла је да ова организација остаје посвећена борби против дискриминације свих угрожених група. Ово регионално истраживање показало је да, иако има унапређења, сексуалне мањине и даље имају потешкоћа у остваривању својих права у региону Западног Балкана.

Седници је председавао председник Одбора Мехо Омеровић, а присуствовали су чланови и заменици чланова оба Одбора, представници државних органа и институција, међународних и организација цивилног друштва, независних тела, као и представници медија.