Предузимање мера за очување породице у Србији

 

Поводом обележавања Међународног дана породице, директорка Канцеларије за људска и мањинска права Владе Републике Србије Сузана Пауновић подсетила је на то да се Међународни дан породице обележава од 1993. године, са циљем да се укаже на значај породице, неговање породичних вредности и међугенерацијске солидарности.

Данашња манифестација одвија се под слоганом "Породица наша лука" зато што сви из породице полазимо и у породицу се враћамо, тражимо решења за своје проблеме и делимо своју срећу, рекла је Пауновић.

Јака породица, како је истакла, чини јаку Србију, а Влада је покренула и усмерила читав низ активности ка економском оснаживању и помоћи и подршци породицама.

Пауновић је, подсећајући на то да је 2017. година међугенерацијске солидарности, истакла да не треба да заборавимо на родитеље, баке и деке и да им кажемо хвала јер само ако имамо јаку породицу, можемо да градимо јаку Србију.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Александар Вулин поручио је данас на обележавању Међународног дана породице у Београду да само јака породица чини јаку Србију.

Вулин је рекао да држава Србија води рачуна о томе да се породица у Србији очува, ојача и да јој се помогне.

У прва четири месеца ове године држава Србија је за породиљске надокнаде исплатила 10,7 милијарди динара и то за 40.000 породиља, за родитељски додатак у прва четири месеца је исплаћено 2,3 милијарде динара за 61.170 корисника, а за 350.000 деце исплаћен је дечји додатак у вредности од 4,4 милијарде динара, прецизирао је министар.

Према његовим речима, све су ово важни делови помоћи државе, али највећа помоћ коју држава чини јесте повећање запослености.

Ако имате функционалну породицу у којој су родитељи запослени и можете са сигурношћу да кажете да су заштићени од насиља и да су им заштићена сва права у породици и ван ње, онда можемо да кажемо да имамо добру државу, као што имамо добру породицу, поручио је Вулин.