Савет за права детета о Стратегији за превенцију и заштиту деце од насиља

- Комитет за права детета УН усвојио је 21. јуна 2017. године Општи коментар број 21 о деци у уличној ситуацији, који је израђен након процеса регионалних консултација, у којима је учествовало 327 деце и младих из 32 земље, истакла је члан Савета за права детета и  директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић на данас одржаној конститутивној седници овог Савета.

Пауновић је нагласила да је глас деце који указује пре свега на потребу за поштовањем, достојанством и правима, садржан у овом коментару.

Као чланица Конвенције о правима детета Србија је активно учествовала у припреми Општег коментара 21, подсетила је Пауновић.

Према њеним речима, кроз овај коментар Комитет за права детета препоручио је да се користи термин „деца у уличној ситуацији“. Он подразумева пре свега децу чији живот и/или рад зависи од улице, било да су сама, са вршњацима или с породицом, али и ширу популацију деце која су оформила чврсте везе с јавним површинама и којој улица игра важну улогу у свакодневном животу и идентитету, навела је Пауновић.

Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за демографију и популациону политику и председник Савета за права детета Славица Ђукић Дејановић изјавила је да се на конститутивној седници Савета за права детета разговарало о Стратегији за превенцију и заштиту деце од насиља, која треба да уђе у јавну расправу.
Ђукић Дејановић је рекла да се један од кључних задатака односи на то да се установи шта се све може урадити на превенцији насиља над децом у нашој земљи, али и да се Савет упозна са циљевима одрживог развоја кроз призму интереса и права детета.

Она је навела да је једна од тема ове седнице био и Протокол о заштити деце чији је живот и рад везан за улицу, али и циљеви одрживог развоја у светлу заштите права детета.

Ђукић Дејановић је, говорећи о насиљу над децом, али и о вршњачком насиљу, рекла да је важна подршка породици, уз напомену да доносиоци одлука не могу да се баве само последицама, већ је битно да се баве и узроцима.

Седници су присуствовали и чланови Савета који су из министарстава за рад, запошљавања, борачких и социјалних питања, науке и технолошког развоја, културе и информисања, правде, омладине и спорта, државне управе и локалне самоуправе, као и представници невладиног сектора и истакнути експерти из области права детета.