Србија међу лидерима у раду са националним мањинама

Београд, 4. октобар 2017. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да се у Србији поштују различитости и поручила да ће наша земља наставити да води политику захваљујући којој је у ЕУ препознају као једног од лидера у раду са националним мањинама и поштовању њихових права.

Брнабић је на првој седници Савета за националне мањине од сазива нове владе, указала на важност континуираног рада са саветима националних мањина, поручивши да Влада остаје посвећена томе.

Приоритет за наредни период, биће пуна имплементација акционог плана за остваривање права националних мањина у Србији, нагласила је она и додала да је завршен и четврти извештај и да је почео рад на петом, уз потпуну сарадњу са Националним саветима националних мањина.

Премијерка је најавила да предстоји и завршетак рада на изменама и допунама Закона о правима и слободама националних мањина и Закона о Националним саветима националних мањина.

Важно је да као Влада што пре пошаљемо у Скупштину на разматрање та два предлога закона и свакако да наставимо да радимо на приоритетима, онако како су их идентификовали национални савети, а то су образовање и информисање. У том смислу додељиваће се средства из буџетског фонда за националне мањине за информисање на мањинским језицима, рекла је Брнабић.

Председница Владе је изразила очекивање да ће ускоро доћи до новог сусрета са Националним саветима националих мањина, оценивши да је Акциони план жива материја, и да би био потпуно у складу са временом у којем живимо и потребама националних мањина, увек постоји отвореност да се ревидира.

На питање да ли се на састанку разговарало са представницима албанске националне мањине, након порука са Косова да би Албанци са југа Србије могли да добију косовски пасош и држављансто, Брнабић је рекла да о томе није било речи и да се може разговарати само о ономе што је у складу са Уставом и законима Србије.

Директор Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић рекла је да је Акциони план за остваривање права националних мањина Влада усвојила марта прошле године, те да о њему Савет редовно разговара и расправља, да у процесу извештавања о том документу учествује више од 400 особа, те да се свака три месеца прикупљају информације о томе како се спроводе активности на терену.

У претходном периоду углавном се спроводило око 65 одсто активности које су предвиђене у том кварталу и имамо кашњења у спровођењу неких 10 активности које су углавном везане за почетак реализације одређених пројеката, динамику коју смо утврдили везану за усвајање одређених закона, рекла је Пауновић.

Такође, како је навела, од почетка године, у процес извештавања укључене су јединице локалне самоуправе у којима живе припадници националних мањина, Савети за међунационалне односе и високошколске установе, те да су, како би се побољшало спровођење акционог плана на локалу и како би се подигао квалитет извештаја који се раде, током септембра постојале обуке за више од 70 јединица локалне самоуправе и њихове запослене.

Очекујем да у наредном периоду квалитет извештаја и динамика спровођења самог акционог плана за оставривање права националних мањина буду још бољи и видљивији, нагласила је Пауновић.

Председник Националног савета мађарске националне мањине Јене Хајнал изразио је задовољство тиме што је председница Владе председавајућа Савету националних мањина.

Заједничка сарадња биће у следећим месецима посебно изражена и нама је то важно, јер у законима о људским и мањинским правима су стратегије о култури, о медијима, а да не говоримо о законима о образовању, који су веома битни и значајни, рекао је Хајнал.