Жене чине свега трећину радне снаге у ИКТ

Државни секретар Министарства спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Татјана Матић изјавила је да су информационо – комуникационе технологије кључне алатке не само за тржиште рада у будућности, већ и основно средство за постизање професионалних, друштвених, али и приватних циљева и зато поражавајуће делује чињеница да жене заузимају мање од трећине радника у том сектору.

Она је на скупу поводом обележавања Међународног дана девојчица у ИКТ навела да област ИКТ, ипак, све више постаје предмет женског интересовања.

Државни секретар Татјана Матић је навела да у школском узрасту чак 90 одсто девојака показује инересовање за ИКТ, али проблем настаје касније, када девојке при избору факултета и смера у коме ће даље развијати своје каријере, ипак, из опште прихваћеног убеђења, тј. предрасуда одсустану од ИКТ, јер сматрају да је то резервисано за мушки пол.

Конференцији је присуствовало више од 200 матуранткиња београдских гимназија и студенткиња техничких факултета којима су се представиле успешне жене из државне управе, сектора ИКТ, образовања и предузетништва. Takoђе, конференцији је присуствовала и Сузана Пауновић, директор Канцеларије за људска и мањинска права.