IPA 2012 - "Ovde smo zajedno - Evropska podrška za inkluziju Roma"

Projekat „Ovde smo zajedno - Evropska podrška za inkluziju Roma“, vredan 4,8 miliona evra, koji finansira Evropska unija i sprovodi Misija OEBS u Srbiji, podržava sprovođenje Strategije za unapređivanje položaja Roma u Republici Srbiji. Najvažniji partneri projekta su Kancelarija za ljudska i manjinska prava, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, NVO Praxis, Fond za obrazovanje Roma, Kancelarija za evropske integracije Vlade Republike Srbije i Tim za socijalnu inkluziju i smanjenje siromaštva.

Projekat podržava unapređenje položaja Roma kroz šest komponenti - komponente 4 i 6 će se sprovoditi širom Srbije, dok će 1, 2 i 3 biti sprovedene u 20 pilot opština: Bela Palanka, Bojnik, Bujanovac, Knjaževac, Koceljeva, Kovin, Kragujevac, Kruševac, Leskovac, Novi Sad, Oxaci, Palilula, Pančevo, Prokuplje, Smederevo, Sombor, Valjevo, Vranje, Žitorađa i Zvezdara), a komponenta 5 će, osim pilot opština, uključiti i Obrenovac.

1. Pristup osnovnim pravima - U saradnji sa OCD Praksis, projekat obezbeđuje podršku Romima da dobiju lična dokumenta, postanu korisnici zdravstvenih, obrazovnih i usluga socijalne zaštite, kao i da imaju poboljšan pristup pravima. Uz to, kroz projekat se pruža pravna pomoć.

2. Formiranje mobilnih timova - Projekat se zalaže za unapređenje saradnje i razmene informacija između lokalnih institucija koje se bave socijalnom inkluzijom Roma. Mobilne timove čine opštinski koordinatori za romska pitanja, pedagoški asistenti, zdravstvene medijatorke, kao i predstavnici Centara za socijalni rad i Nacionalne službe za zapošljavanje. U cilju obezbeđenja održivog kvaliteta usluga u sistemu zdravstvene zaštite, projekat će pružiti i podršku Ministarstvu zdravlja u sistematizaciji pozicija zdravstvenih medijatorki.

3. Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva - Kroz podršku i obuku romskih, kao i organizacija civilnog društva koje se bave integracijom Roma, projekat podržava njihovo aktivno učešće u procesu razvoja i sprovođenja Lokalnih akcionih planova za Rome.

4. Preventivni programi sa ciljem sprečavanja napuštanja školovanja - U saradnji sa Romskim obrazovnim fondom, projekat pruža podršku Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u uspostavljanju i sprovođenju programa čiji je cilj da se spreči napuštanje školovanja u srednjim školama širom Srbije. Obezbeđene su mesečne stipendije za romske učenike, kao i mentorska i vršnjačka podrška.

5. Unapređenje uslova stanovanja – Projekat pruža podršku Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u uspostavljanju informacionog sistema koji će omogućiti praćenje i unapređenje uslova stanovanja u romskim naseljima. U saradnji sa republičkim institucijama, opštinama i romskom zajednicom biće razvijena pristupačna stambena rešenja, a izradom urbanističkih planova i druge tehničke dokumentacije, biće promovisana legalizacija izabranih romskih naselja. Procena stanja stambenih uslova i infrastrukturne opremljenosti u naseljima i izrađeni planovi poslužiće kao osnova za unapređenje naselja i objekata, koje će finansirati Evropska unija sredstvima iz IPA 2013.

6. Održivo zapošljavanje - U cilju stvaranja novih mogućnosti za zapošljavanje Roma, preduzećima koja imaju potencijal za zapošljavanje Roma, kao i romskim preduzetnicima će biti obezbeđena podrška u vidu opreme, mentorstva i obuke.

O projektu "Evropska podrška za inkluziju Roma" SRB

O projektu "Evropska podrška za inkluziju Roma" ENG

Evropska podrška za inkluziju Roma, Glasnik br. 1

Evropska podrška za inkluziju Roma, Glasnik br. 2

Evropska podrška za inkluziju Roma, Glasnik br. 3

Evropska podrška za inkluziju Roma, Glasnik br. 4

Evropska podrška za inkluziju Roma, Glasnik br. 5

Evropska podrška za inkluziju Roma, Glasnik br. 5 (eng)

Evropska podrška za inkluziju Roma, Glasnik br. 6

Evropska podrška za inkluziju Roma, Glasnik br. 6 (eng)

Evropska podrška za inkluziju Roma, Glasnik br. 7

Evropska podrška za inkluziju Roma, Glasnik br. 7 (eng)

Postojeći modeli za poboljšanje stanovanja Roma

Stambeni modeli za podstandardna romska naselja

 

Film "Mobilni timovi za inkluziju Roma"

Film o pristupu osnovnim pravima

Film o programu održivog zapošljavanja

Film o sprečavanju napuštanja školovanja

Film o unapređenju uslova stanovanja

Osnovne karakteristike podstandardnih romskih naselja u Srbiji

Procena stanja u podstandardnim romskim naseljima

Publikacija: Najbolje prakse u zapošljavanju Roma i Romkinja

Publikacija: Mobilni timovi za inkluziju Roma (srb)

Publication: Mobile teams for Roma inclusion (eng)

Posetite našu Facebook stranicu

Tip:

Sektor:

Oblast:

Datum ažuriranja: 
16. Dec 2016.