Интервју Сузане Пауновић за магазин Блиц жена: Будите ослонац кад затреба

СУЗАНА ПАУНОВИЋ: БУДИТЕ ОСЛОНАЦ КАД ЗАТРЕБА

Тblic zena suzana budite oslonac kad zatrebaолеранција је кад упознате себе, разумете друге и прихватите разлике, каже Сузана Пауновић, директорка Канцеларије за људска и мањинска права Владе Србије.

Данас се много говори о толеранцији јер су људи постали свесни да је нетолеранција узроксукоба на свим нивоима – у породици, на радном месту, у друштву. Такође, никад нисмоимали толико организација које штите људска и мањинска права, а све је мање правиххероја. Ето парадокса. Основ толеранције лежи у чињеници да упознате себе, разумете друге и прихватите разлике. По тим начелима се и ја понашам.

suzana paunovic blic zenaДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ ПОМАЖЕМ НАЈУГРОЖЕНИЈИМА

Завршила сам Правни факултет у Београду. Мој отац је новинар и због његовог посла смо путовали, тако да сам део детињства провела у Пожеги, Новој Вароши, а затим у Косјерићу.Одрасла сам у малим срединама, у време када је све изгледало другачије. Детињство облежило је дружење са тада најбољом другарицом, а данас кумом Наташом Стојковић. Верујте да сам после више од 40 година дружења увек срећна када се видимо. Живот нас је од Косјерића, где смо живеле у истој улици, довео у Београд. И сада живимо у истој улици. Дивних анегдота је на претек, а увек се радо сетим како смо путовале поштанским комбијем и тако својим породицама штеделеновац за аутобуску карту. Због тога су нас у разреду често задиркивали да касне писма из Косјерића. Скоро 20 година сам на различите начине укључена у послове унапређења положајанајугроженијих грађана. Као правник, прво сам радила на признавању права у социјалнојзаштити, након преласка у Министарство за социјална питања била сам ангажована каоправник у другостепеном поступку. Убрзо сам постављена на место начелника одељења које се бавило усвајањем деце и хранитељством, Одељења за инспекцијски надзор. У то време министар Расим Љајић ме је као нестраначку личност предложио на место помоћника министра за социјалну заштиту. Те послове сам обављала до половине 2012. године, откад сам директор Канцеларије за људска и мањинска права Владе Србије.

НЕМА НИЧЕГ ВРЕДНИЈЕГ ОД ДЕЧЈЕГ ОСМЕХА

Сазнање да сте допринели да некоме буде боље не може да се пореди ни са чим. Осмех детета без родитељског старања, срећа на лицу онога коме сте помогли на путу осамостаљења, пружањепомоћи било коме у невољи… Све је то, поред безграничне подршке супруга и породице, снажан подстицај за мене.

ПОСТАЈЕМО ТОЛЕРАНТНО ДРУШТВО

Србија има правни и институционални оквир за заштиту од дискриминације и на добром је путу да постане толерантно друштво у коме се поштују различитости, а сви грађани неометаноостварују своја права. Пракса је показала да су пројекти и иницијативе невладинихорганизација значајно допринели борби против дискриминације и говора мржње, и заштити од насиља. У Србији данас постоји више од 25.000 невладиних организација, а захваљујући многима од њих, огроман број деце са сметњама у развоју укључује се у живот.
Срећа те деце је и моја срећа. Наравно, још пуно посла је пред нама, али знам да ћемо успети. За то вреди радити, за то се вреди борити.

16. новембар је Међународни дан толеранције