Danas se obeležava Međunarodni dan Roma

Beograd, 8. april 2020. godine - Direktorka Vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović čestitala je danas Međunarodni dan Roma i tom prilikom istakla da se ove godine 8. april obeležava u svetlu pandemije i da, kao i uvek, pripadnici romske populacije dele sudbinu svih građana Srbije.

Čitav svet u ovom trenutku vodi borbu sa virusom COVID - 19, i trudimo se da, pre svega, zaštitimo naše najstarije građane i hronične bolesnike, ali isto tako i pomognemo ugroženim pripadnicima svih nacionalnih manjina uključujući i romsku, istakla je Paunović.

I u ovim teškim danima, za vreme pandemije, obezbeđena je podrška pripadnicima romske populacije od strane Vlade Srbije, jedinica lokalnih samouprava, međunarodnih i organizacija civilnog društva, kao i društveno odgovornih kompanija i pojedinaca.

Paunović je podvukla da su svi građani naše zemlje jednaki i ravnopravni, bez obzira na versku, rasnu i nacionalnu pripadnost, te da svi moraju imati jednak tretman, a sve u cilju zaštite od zaraze korona virusom.

Paunović navodi da sada nije trenutak da govorimo o rezultatima i da se bavimo nekim analizama i očekivanjima. Kada se završi pandemija biće dovoljno vremena da se sumiraju postignuti rezultati, da se vidi šta je možda moglo bolje i drugačije.

Paunović se zahvalila lekarima, medicinskim tehničarima i pomoćnom osoblju romske nacionalnosti koji se trenutno u zdravstvenim ustanovama bore zajedno sa građanima Srbije sa epidemijom korona virusa.