Obeležavanje Svetskog dana prava deteta 20. novembra

Beograd, 5. novembar 2018. - Potpredsednica Vlade Republike Srbije i članica Saveta za prava deteta Zorana Mihajlović poručila je danas da se razvijenost svake države ne meri samo ekonomskim pokazateljima, već i pravima koje uživaju naši najmlađi sugrađani.

Mihajlović, koja je i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, izjavila je, pred početak pete po redu sednice Saveta za prava deteta, da nema i ne može biti kompromisa kada su prava dece u pitanju.

Ona je navela da Koordinaciono telo, zajedno sa Unicefom, radi na rešenjima u vezi sa problemom dečjih ranih brakova, koji su naročito prisutni kod romske populacije.

Važna tema jeste i sprečavanje ranog rada kod dece, pri čemu je Srbija na tom polju zabeležila dobre rezultate, istakla je potpredsednica Vlade.

Prema njenim rečima, Svetski dan prava deteta biće u Srbiji obeležen 20. novembra, kada će plavom bojom biti osvetljene sve najznačajnije institucije u zemlji.

Ovoj akciji priključiće se i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture tako što će najduži most na Koridoru 10 kod Vladičinog Hana tog dana biti takođe osvetljen plavom bojom, naglasila je ona.

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović, koja je i predsednica Saveta za prava deteta, iznela je očekivanje da će Srbija do obeležavanja Svetskog dana deteta usvojiti Nacrt zakona o pravima deteta i zakona o zaštitniku deteta.

Ovaj zakon biće jedna od tema današnjeg sastanka Saveta za prava deteta, a razgovaraćemo naravno i o pravima dece u Srbiji, istakla je Đukić Dejanović.
 

Preuzeto sa sajta Vlade RS