Otvorena izložba „Stradanje Roma u Prvom svetskom ratu“

Beograd, 28. decembar 2018. godine - Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije Suzana Paunović otvorila je danas u Palati „Srbija“ izložbu pod nazivom „Stradanje Roma u Prvom svetskom ratu“.

Tom prilikom Paunović je istakla da su izložene fotografije o stradanju Roma u Prvom svetskom ratu svedočanstvo istine o jednom teškom vremenu i jednom stradalnom, ali hrabrom i čestitom narodu u tom vremenu.

Paunović je navela da su Kuća romske kulture Beograd i Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije priredili ovu izložbu povodom obeležavanja sto godina od završetka Prvog svetskog rata. Autor izložbe je dr Dragoljub Acković, zaposleni u Kancelariji za ljudska i manjinska prava.

Postavka autora sačinjena je od nekoliko desetina originalnih dopisnica - fotografija, koje su napravljene u periodu 1914-1918. godine, i prvi put se zajednički objavljuju, istakla je Paunović.

Paunović je podsetila da je postavka izložbe bila i u Parizu 1. novembra ove godine koja je organizovana na poziv Kulturnog informativnog centra Srbije u Parizu, takođe povodom obeležavanja 100 godina od završetka Prvog svetskog rata.

„Uloga Srbije i njenog stanovništva u Prvom svetskom ratu bila je – velika, kao i broj žrtava. Značajno mesto u tome imali su i Romi. Uvek lojalni svojoj zemlji, uvek na strani istine i pravde i Romi su platili visoku cenu slobode i slave koje nam je doneo taj rat“, navela je Paunović.

Izložba u holu Palate „Srbija“ na petom spratu trajaće mesec dana, tačnije do 31. januara 2019. godine.