Parada ponosa 2015 i Ponos trans* osoba protekli bez incidenata

parada ponosa ponos trans 1 2015Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava, Suzana Paunović, čestitala je Organizacionim odborima na uspešno održanoj Paradi ponosa i Paradi ponosa trans* osoba. Paunović je čestitala i Ministarstvu unutrašnjih poslova Vlade RS što su ovi događaji protekli bez incidenata, čime je praksa pokazala da je garantovano pravo građana na slobodu okupljanja ispoštovano.

U Beogradu su 20. septembra 2015. godine održane Parada ponosa 2015 i Ponos trans* osoba, koje su protekle u mirnoj atmosferi, uz dobro rasploženje svih učesnika. Povorka Parade ponosa krenula je od zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici, ulicama Kneza Miloša, Kralja Milana, preko Terazija do Trga Nikole Pašića. Prvi Prajd transrodnih osoba u Beogradu počeo je u Pionirskom parku.

Oba događaja održana su bez incidenata, čime su potvrđene najave MUP-a da će događaji proteći bez problema, gde je cilj bio da se pokaže solidarnost i ukaže na položaj LGBT osoba u Srbiji.

parada ponosa ponos trans 2 2015Parada ponosa 2015 i Ponos trans* osoba su događaji koji su veoma važni sa stanovišta poštovanja ljudskih prava i zaštite LGBT osoba čime će doprineti podizanju nivoa svesti svih o nužnosti zaštite od diskriminacije, stvaranju tolerantnijeg okruženja i senzibilisanju javnosti, posebno prema marginalizovanim društvenim grupama kao što su deca, žene, osobe sa invaliditetom i LGBT populacija.

Oba događaja su dobar pokazatelj uspešne saradnje Vlade sa NVO sektorom u borbi protiv svih oblika diskriminacije u Srbiji.

 

   Google+TwitterFacebook