Paunović: Etnički motivisano nasilje neće biti tolerisano

Beograd, 10. oktobar 2018. - U Srbiji je od 2011. prepolovljen broj incidenata koji su motivisani nacionalnom, verskom i rasnom netrpeljivošću, izjavila je za RTS direktorka Vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović.

Policija je uhapsila četiri osobe zbog napada na dvojicu Albanaca u Novom Sadu, a osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova.

"Ne bih da prejudiciram motive ovog napada, sačekaćemo da Ministarstvo unutrašnjih poslova završi svoj deo posla, a javnost će biti obaveštena o motivima ovog napada. Veoma važno je da smo imali brzu i efikasnu reakciju pripadnika MUP-a. Želim da čestitam policiji na ovako efikasnoj reakciji. Verujem da ćemo imati isto tako efikasnu reakciju pravosuđa nakon završenog posla od strane MUP-a. Na taj način ćemo poslati najjasniju poruku da je Srbija pravna država, da se u ovoj zemlji netoleriše nasilje, kao ni pokušaj nasilja ni pretnja nasiljem, i da će to uvek biti sankcionisano. To je interes svih nas koji u ovoj zemlji živimo, bez obzira na nacionalnu pripadnost“, istakla je Paunović.

Ovaj incident osudio je predsednik Srbije kao i predstavnici Albanaca. Da to nije slika Novog Sada slaže se i direktorka Vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava koja je takođe osudila ovaj napad.

"To zaista nije slika Novog Sada ni Srbije. Mnogo truda smo u prethodnim godinama  uložili da očuvamo svoju multietničnost, da u ovoj zemlji složno živimo jedni sa drugima. Prema podacima kojima raspolažem beleži se konstantan pad broja međunacionalnih incidenata. U odnosu na 2011. godinu, za oko 50% je manji broj incidenata koji su motivisani nacionalnom, verskom i rasnom netrpeljivošću.", rekla je Paunovićeva.

Za dvadesetak dana održavaju se izbori za Nacionalne savete nacionalnih manjina.

"Izbori se održavaju 4. novembra, a do 19. oktobra moguće je predati izborne liste. Do sada je predato 30 izbornih lista. Do 19. oktobra moguć je upis u poseban birački spisak u jedinicama lokalne samouprave, a do 31. oktobra birači će moći da se upišu samo u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave. Konačni rezultati biće poznati 8. novembra", rekla je direktorka Vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

Iako se očekivalo da će kampanja biti burnija i da će podsećati na takmičenje političkih stranaka, to je izostalo.

"I glasači su prepoznali da ovo nisu izbori za političke partije i kampanja se kreće u okvirima nadležnosti koje imaju saveti za nacionalne manjine. Sve ono što država i Vlada poslednjih godina čini na polju poboljšanja položaja nacionalnih manjina i što bolje komunikacije sa savetima ostavilo je prostor da se u kampanji govori samo o tome šta još može da se učini", zaključila je gostujući u Dnevniku RTS-a direktorka Vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović.