Paunović: Jakom ekonomijom do socijalne pravde

Beograd, 20. februar 2019. godine - Potrebna nam je jaka ekonomija koja će puniti buxet iz koga se izdavajaju sredstva za sve građane kojima je potrebna podrška države, izjavila je Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava povodom Dana socijalne pravde.

Zbog toga je važno što imamo ovakav privredni rast i nezaposlenost manju od 11 odsto, a naročito što se konstantno povećavaju direktne strane investicije u Srbiji. Takva ekonomska politika jedino daje mogućnost za bolji životni standard naših građana, za dalje povećanje plata i penzija, mogućnost za nova radna mesta, kao i veća izdvajanja za potrebe socijalno ugroženih, istakla je Paunović.

Rezultate daju i napori Vlade za smanjenje socijalne isključenosti građana.  Rizik od socijalne isključenosti i siromaštva opada sa povećanjem stepena obrazovanja, navodi Paunović, i podseća da su pokrenuti brojni programi obuke i prekfalifikacije usmereni ka nezaposlenima kako bi se učinili konkuretnim na tržištu.

U nacionalnom izveštaju o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Srbiji za period od 2014. do 2017. godine navedeno je da je neformalna zaposlenost u Srbiji relativno visoka, što je posebno izraženo u poljoprivredi i građevinarstvu.

S tim u vezi, Paunović je podsetila da nedavno usvojeni Zakon o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima treba da obezbedi bolji položaj sezonskih radnika i pojednostavi način njihovog prijavljivanja putem elektronske platforme.

Paunović je navela da će se nastaviti podrška ugroženim grupama građana kao što su stari, višečlane porodice, deca, žene, osobe sa invaliditetom, kao i da će podrška biti intenzivirana u nerazvijenijim područjima naše zemlje. 

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2007. godine proglasila 20. februar za Svetski dan socijalne pravde. Prepoznato je da su društveni razvoj i socijalna pravda preduslovi ostvarivanja mira i bezbednosti unutar i između država.