Paunović na skupu “Evropa u mom gradu”

Sombor, 20. septembar 2018. - Obraćajući se prisutnim učesnicima platforme “Evropa u mom gradu” Suzana Paunović, direktorka vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava je istakla da se ova poruka danas šalje iz Sombora, ali da ovakvu poruku možemo poslati iz bilo kog grada u Srbiji. Na to smo mi u Srbiji veoma ponosni. Upravo ta činjenica pred sve nas stavlja veliku obavezu i veliki zadatak, a posebno imajući u vidu to da smo zemlja kandidat za članstvo u EU, navela je Paunović.

Celokupni pravni poredak u oblasti zaštite ljudskih i manjinskih prava Srbija je zasnovala na međunarodnim standardima i ugovorima donetim u okviru Ujedinjenih nacija i Saveta Evrope, rekla je Paunović.

U pogledu ostvarivanja prava pripadnika nacionalnih manjina, moglo bi se reći da je on iznad evropskog proseka i da u izvesnim segmentima može da posluži kao primer za mnoge zemlje Evropske unije, posebno imajući u vidu da je Srbija jedna od retkih zemalja koja je pripadnicima nacionalnih manjina, pored individualnih prava, Ustavom priznala i kolektivna prava, navela je Paunović.

Prema njenim rečima, na taj način pripadnicima nacionalnih manjina omogućeno je da neposredno ili preko svojih predstavnika učestvuju u odlučivanju ili sami odlučuju o pojedinim pitanjima vezanim za svoju kulturu, obrazovanje, obaveštavanje i službenu upotrebu jezika i pisma.

Poslednjih godina izveštaji nadležnih tela o poštovanju i primeni međunarodnih normi i standarda u ovoj oblasti ne sadrže ozbiljne kritike i primedbe, već uglavnom ukazuju na mogućnosti daljeg poboljšanja položaja manjina, ali i na sporadične probleme, slabiju primenu i predlažu dodatne mere, pre svega u smislu otklanjanja poteškoća do kojih dolazi u praksi.

Paunović je istakla da dalje unapređenje položaja nacionalnih manjina ne treba posmatrati samo u funkciji evropskih integracija, već se mora istaći da to za Srbiju predstavlja imperativ demokratske države. Mišljenja sam da ne postoje veći strukturalni i sistemski problemi u njihovom položaju koji bi na bilo koji način mogli da ugroze evropske integracije zemlje, ocenila je Paunović.

Spoljna i unutrašnja politika naše zemlje garancija su da će Srbija, i u godinama koje dolaze, složno sa svojim građanima, većinom i manjinama, razvijati i sačuvati svoj mir i stabilnost, istakla je Paunović, dodajući da je ta politika garancija da ćemo sačuvati i svoju raznolikost i svoju multikulturalnost i da ćemo sačuvati dragocenost Srbije.