Paunović: O Fridi Kalo govore njeni autoportreti

Beograd, 11. jun 2019. godine - Današnja tribina posvećena je Fridi Kalo, meksičkoj slikarki i kultnoj ličnosti poslednjih decenija XX veka. U najtežim trenucima svog života je pronalazila načine da ustane i da neprekidno zadivljuje sve oko sebe, rekla je danas Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije svečano otvarajući tribinu koja je organizovana u Muzeju savremene umetnosti u okviru projekta “Osobe sa invaliditetom koje su menjale svet”.

O Fridi Kalo govore njeni autoportreti. Na autoportretima kojih je bilo 55 prikazana je realistično i na njima je opisan fizički i psihički bol koji proživljava, navela je Paunović, dodajući da je ona na takvim prikazima slika insistirala i da nikada nije slikala snove nego samo stvarnost.

Frida je opstala zahvaljući volji i savladavanju svih prepreka. Znala je da je smisao života održavanje života samog. Bila je i ostaće legenda i ikona ženskog otpora, ocenila je Paunović.

Frida je za sobom ostavila oko 200 izvanrednih slika, crteža i nacrta koji su oslikavali njena životna iskustva i doživljaje, njen fizički i emotivni bol i njenu iscrpljujuću vezu sa Dijegom.

Cilj ovih tribina je pružanje podrške osobama sa invaliditetom, motivisanje i pozivanje na primere životnih priča ličnosti koje su uprkos ozbiljnim invaliditetima pronašle radost i snagu da istraju u svojim naumima, istakla je Paunović, dodajući da bi volela da sledeće godine imamo jednu izložbu o uspešnim ljudima sa invaliditetom iz Srbije koji su menjali svet.

O Fridi Kalo govorili su i NJegova ekselencija ambasador Meksika u Srbiji Marko Antonio Garsija Blanko, Katarina Orlandić, doktorand na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, Dobrila Stojnić, filmska i pozorišna glumica i Petar Milenković, predstavnik platforme “Šampioni svaki dan”.

U okviru projekta “Osobe sa invaliditetom koje su menjale svet”, pored izložbe koja će gostovati u šest gradova širom Srbije, organizovana je serija tribina posvećena osobama koje su uvrštene u projekat. Projekat je realizovala kompanija “Color Media Communications” u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Vladinom Kancelarijom za ljudska i manjinska prava i ambasadama stranih država u Beogradu, kako bi tokom ove godine predstavila priče o slavnim osobama sa invaliditetom iz celog sveta.