Paunović sa seniorima na Vračaru

Beograd, 17. decembar 2018. godine - Briga o ljudima trećeg doba je prioritet cele Vlade koja će i dalje aktivno nastaviti sa podrškom starijim osobama i poboljšanjem njihovog materijalnog položaja, istakla je Suzana Puanović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije na skupu pod nazivom „LJudska prava starijih osoba“ koji je danas održan na opštini Vračar.

Paunović se u ime Vlade zahvalila starijim sugrađanima na podršci ekonomskim reformama, ističući da su upravo oni dali mogućnost mladima u Srbiji da imaju budućnost. Jasno je da Srbija ima dobru budućnost. Postoji nada, jer kad preduzimate teške korake, ozbiljne mere, onda posle toga dolazi dobar rezultat, podvukla je Paunović.

Paunović je dodala da je važna borba protiv predrasuda prema starijima, i da tu borbu treba voditi na više frontova – počev od porodice, preko obrazovnog sistema ali i putem medija.

Ne treba da zaboravimo da je akumulirana mudrost starijih ljudi bila ključna za razvoj svake države i društva. Naš cilj je izgradnja društva za sve generacije, da se treba suprotstaviti brojnim stereotipima o starijim sugrađanima i što je više moguće uključiti ih u društvene aktivnosti, ocenila je Paunović.

Prema njenim rečima ovaj skup bio je prilika da se promoviše doprinos i učešće starijih osoba u porodici, lokalnoj zajednici i društvu, ali i da se skrene pažnja javnosti na potrebe starijih i jačanje veza sa najmlađim članovima društvene zajednice. Na ovakav način razvija se i osećaj solidarnosti i pažnje.

Slobodan Rebić, predsednik Udruženja penzionera Vračara i zamenik predsednika skupštine GO Vračar istakao je da ova opština ima niz usluga koje su uspostavljene za najstarije sugrađane, kao i da nekoliko dana u sedmici imaju organizovane događaje poput muzičkih večeri, odlaska u pozorište, izleta i slično.

Predsednica Upravnog odbora Udruženja „Snaga prijateljstva“ – Amity Nadežda Satarić govorila je o borbi protiv nasilja nad starijima ističući da svaki vid nasilja mora biti najstrožije sankcionisan.

Mihailo Grupković, predsednik skupštine GO Vračar pozdravio je sve prisutne ističući da je pored ovog skupa, organizovano još niz događaja kojima je obeležena 70. godišnjica od usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

Skup su organizovali Gradska opština Vračar, Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije i Udruženje građana „Snaga prijateljstva“ – Amity u okviru obeležavanja „Nedelje ljudskih prava“ na opštini Vračar.