Paunović: Sve spremno za izbore za savete nacionalnih manjina

Beograd, 29. oktobar 2018. godine – Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije Suzana Paunović izjavila je danas da je veoma važno da se održe izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina 4. novembra jer su 13 odsto građana naše zemlje pripadnici nacionalnih manjina.

Paunović je u izjavi za Radio-televiziju Srbije objasnila da saveti nacionalnih manjina u naredne četiri godine treba da zastupaju interese određene manjine u dijalogu sa vlastima i da se brinu o zaštiti kulture, tradicije i vrednosti.

Ona je podvukla da je sve spremno za održavanje izbora i da je više od pola miliona ljudi upisano u Poseban birački spisak.

Građani do 31. oktobra u ponoć mogu da se upišu u spisak, ukoliko to već nisu učinili, navela je direktorka i naglasila da je važno da što više građana izađe na izbore, jer će to dati veći legitimitet nacionalnim savetima.

Prema njenim rečima, do sada nisu prijavljeni međunarodni posmatrači za ove izbore jer već imamo dovoljno iskustva i međunarodnoj javnosti je jasno da je Srbija napravila iskorak kada su u pitanju izbori za nacionalne savete.

Ona je dodala da je u svim fazama uključena Republička izborna komisija (RIK), da je ažuriran birački spisak i da su utvrđena biračka mesta, naglašavajući da Srbija, kada je reč o nacionalnim manjinama, ima standarde koji su iznad evropskog proseka.