Proglašeno vanredno stanje na teritoriji čitave Srbije

Beograd, 15. mart 2020. - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić saopštio je večeras da je zbog situacije sa koronavirusom doneta odluka o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji cele Republike Srbije.

Vučić je na konferenciji za novinare u Palati Srbija rekao da je ovakva odluka doneta nakon večerašnjeg sastanka Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 i Kriznog štaba za otklanjanje nastalih i sprečavanje mogućih štetnih posledica zarazne bolesti COVID-19 po privredu, kojem je predsedavao.

Prema njegovim rečima, vanredno stanje stupa na snagu odmah, nakon objave u „Službenom glasniku“, a zatim će uslediti sednica Vlade na kojoj će biti doneta uredba o merama za vreme vanrednog stanja.

On je istakao da je Srbija od danas u ratu protiv neprijatelja kojeg mora da pobedi, i istovremeno iskazao zahvalnost lekarima i medicinskim sestrama koji su se stavili državi na raspolaganje da pomognu narodu.

Predsednik je naveo da u Srbiji još nema nijednog smrtnog slučaja od koronavirusa, dok trenutno ima ukupno 48 zaraženih.

On je izjavio saučešće svim našim evropskim prijateljima, italijanskom i španskom narodu, poručivši da ćemo protiv epidemije morati da se borimo disciplinom i merama.

U skladu sa tim, Vučić je rekao da ta disciplina znači da lica starija od 65 godina moraju da budu u svojim kućama, pri čemu će u naredna tri dana biti proveravano da li poštuju odluku.

Prema njegovim rečima, od sutra neće raditi škole, vrtići, fakulteti, a učenici će učiti preko televizije, uz napomenu da verovatno škole neće biti otvarane do kraja školske godine.

Predsednik je, govoreći o školskom programu, rekao da će se to realizovati preko više programa, RTS 3 i RTS Planete, kojima je iskazao zahvalnost na tome što su se odazvali.

Istovremeno, on je pozvao građane da ne stvaraju zalihe osnovnih životnih namirnica, jer za tim nema nikakve potrebe, budući da imamo dovoljno brašna, ulja, šećera, pirinča i drugih namirnica.

Na dnevnom nivou, kako je rekao, biće obezbeđeno 38.000 maski samo za logističke centre kako bi trgovine i apoteke bile dovoljno obezbeđene.

Vučić je preneo da je danas uputio pismo predsedniku Kine Si Đinpingu jer ta zemlja jedina može da nam pomogne u ovoj situaciji, napomenuvši da je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen upravo objavila da od danas ne možemo da uvezemo robu, niti medicinsku opremu iz zemalja EU.

Vojska će obezbeđivati bolnice, dok će policija vršiti nadzor nad izolacijom, objasnio je on i naglasio da će onaj ko bude prekršio naredbu o izolaciji dobiti tri godine zatvora.

On je pozvao sve koji žive u Srbiji, Mađare, Bošnjake, Rumune, Slovake, Rome, Albance, Hrvate, Slovence, Makedonce, da budu disciplinovani, i najavio da ćemo pokazati srpsku solidarnost tako što ćemo pomoći Republici Srpskoj.

Sve mere se preduzimaju kako bi se sačuvala zemlja, jer, kako je poručio, predaja nije opcija, nikada nije bila i nikada neće biti opcija za Srbiju.

Sastanku su prisustvovali predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković, predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, kao i guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

Prisutni su bili i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar finansija Siniša Mali, ministar privrede Goran Knežević, potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Takođe, zasedanju su prisustvovali i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim LJajić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović, kao i ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić.

Na sednici su bili prisutni i epidemiolog Predrag Kon, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti u Beogradu Goran Stevanović, v.d. direktora Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović i bivši direktor Infektivne klinike KCS Mijomir Pelemiš.

Sastanku su prisustvovali i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, predsednik PKS Marko Čadež, kao i direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i predsednik Vučić sastali su se danas sa predstavnicima Ministarstva odbrane, Ministarstva zdravlja, Ministarstva unutrašnjih poslova, bezbednosnih službi, Gradske uprave Grada Beograda i drugih institucija koje učestvuju u borbi protiv koronavirusa.

Takođe, Vučić je danas razgovarao sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom o bilateralnim odnosima, međusobnoj podršci, saradnji i solidarnosti u borbi protiv epidemije, ali i o migrantskoj krizi i procesu evrointegracija Srbije.

Predsednik Srbije je danas razgovarao i sa poglavarom SPC patrijarhom Irinejem.

Današnji sastanci usledili su nakon što je predsednik Vučić sinoć primio procenu Ministarstva odbrane da rizici i pretnje povodom pandemije koronavirusa zahtevaju donošenje hitnih mera iz nadležnosti predsednika Srbije.

 

Izvor: Vlada Srbije