Rad na preporukama za eliminisanje diskriminacije žena

Rad na preporukama za eliminisanje diskriminacije žena Beograd, 3. jun 2019. godine - Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović uručila je danas potpredsednici Vlade i predsednici Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorani Mihajlović izveštaj o zaključcima i preporukama CEDAW komiteta povodom primene Konvencije o eliminisanju svih oblika diskriminacije nad ženama.

U izveštaju, koji sadrži 28 preporuka za primenu u naredne četiri godine, nema ozbiljnih zamerki za aktivnosti Srbije u toj oblasti, istaknuto je nakon sastanka u Vladi Srbije.

Mihajlović je poručila da su te preporuke važne za našu zemlju i da će Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost raditi zajedno sa Kancelarijom za ljudska i manjinska prava na njihovom ispunjavanju.

Učinićemo sve što je u našoj mogućnosti da smanjimo diskriminaciju u Srbiji, istakla je ona, dodajući da je CEDAW prepoznao i mnoge dobre stvari koje su urađene u borbi protiv nasilja nad ženama.

Prema njenim rečima, očekuje nas donošenje zakona o rodnoj ravnopravnosti, što je i jedna od preporuka Komiteta, pri čemu bi trebalo doneti i neke druge zakonske okvire.

Mihajlović je ukazala i na značaj medija u sprečavanju diskriminancije, izrazivši uverenje da će i na ovom planu u naredne četiri godine biti napravljeni iskoraci, kao što je to urađeno i u drugim oblastima.

Paunović, koja je bila šef delegacije Srbije pred CEDAW, rekla je da Vlada Srbije pridaje veliki značaj dobijenim preporukama i da je cilj da one budu realizovane u naredne četiri godine, kao i da ćemo naredni izveštaj dobiti 2021. godine.

Sa potpredsednicom Vlade sam se dogovorila o načinu kako da zajednički sprovedemo preporuke, pri čemu je napravljen plan sa jasnim zaduženjima, naglasila je Paunović.

Prema njenim rečima, sve lokalne samouprave su dobile ove preporuke jer se na lokalu i ostvaruju prava, a Kancelarija će nastaviti da podržava gradove i opštine u tome.

Ona je najavila i da će preporuke biti prevedene na 16 manjinskih jezika, kao i da će u narednom periodu one biti dostavljene parlamentu kako bi ih imao u vidu prilikom donošenja drugih zakona.

Najviše preporuka se, kako je objasnila, odnosi na to da treba da nastavimo prevenciju i zaštitu od diskriminacije, unapredimo zakone kada je reč o položaju žena na selu, kao i da se nastavi ekonomsko osnaživanje žena i da one imaju veći politički uticaj na lokalnom nivou.