Sistematski rešavati problem vršnjačkog nasilja

Beograd, 20. decembar 2019. - Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku i predsednica Saveta za prava deteta Slavica Đukić Dejanović poručila je danas da su vršnjačko nasilje i dečji rad problemi koji se moraju sistematski rešavati, ukazavši na to da Srbija spada u red zemalja sa visokim rizikom prekida detinjstva.

Đukić Dejanović je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, održanoj pred devetu sednicu Saveta za prava deteta, ukazala na to da će se ovim problemima baviti strategija za sprečavanje nasilja nad decom i zakon o pravima deteta, o kojem je upravo završena javna rasprava.

Ona je objasnila da se u dečji rad ubrajaju ulične situacije, kao što su prosjačenje, kao i kada deci, odličnim đacima, u ruralnim sredinama roditelji odobravaju da ne idu u školu da bi obavili neki težak posao.

Ako dete radi takav posao više od dva dana u nizu, to se smatra dečjim radom, rekla je Đukić Dejanović i ukazala na značaj jačanja svesti o tome koliko je prvih 1.000 dana važno za život i razvoj deteta.

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović istakla je da je od 392 preporuke koje je dobila od Ujedinjenih nacija, Srbija do sada ispunila 27 odsto njih, i da intenzivno radi na ispunjavanju ostalih preporuka.

Prema njenim rečima, u narednom periodu biće uspostavljan akcioni plan za zaštitu dece koji će se odnositi i na uključenje romske dece u predškolsko obrazovanje, a biće uspostavljen i zaštitnik prava deteta.

Državna sekretarka Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Stana Božović prenela je da je javna rasprava o Nacrtu zakona o pravima deteta, koja je održana u Beogradu, Novom Sadu, Vranju, Užicu i Novom Pazaru, izazvala veliko interesovanje lokalnih samouprava i predstavnika civilnog društva.

Božović je prenela da se narednih dana očekuje da radna grupa razmotri sve sugestije na predlog strategije kako bi se ona što pre našla na dnevnom redu Vlade.

Ona je navela da će se u prevenciji vršnjačkog nasilja, kao i nasilja nad decom, uključiti sve institucije, kao i da se strategija, čije usvajanje predstoji, odnosi na period 2020. do 2023. godine.