Srbija je zemlja u kojoj se poštuju ljudska prava

Beograd, 16.septembar 2018. godine – Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, kao i ministri u Vladi Branko Ružić i Zoran Đorđević učestvovali su danas u šetnji na beogradskoj Paradi ponosa kojom su pripadnici LGBT populacije i ove godine ukazali na svoj položaj u društvu.

Brnabić je bila na početku šetnje, isprativši povorku ukrašenu duginim zastavama i balonima, a šetali su i ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, kao i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Ružić je rekao novinarima da je promovisanje tolerancije obaveza svih, Vlade i građana, jer je jednakost zagarantovana Ustavom i zakonima.

On je dodao da s vremena ne vreme postoje problemi, ali ih država prepoznaje i svake godine pravi korak napred kako Srbija ne bi bila percipirana kao homofobična zemlja.

Izmenjen je Zakon o matičnim knjigama i tako napravljen iskorak, jer je omogućeno da se promena pola nađe u matičnim knjigama, podsetio je Ružić.

Đorđević je istakao da će se nastaviti rad na unapređenju ljudskih prava svih građana, ocenivši da se prava svih sve više poštuju iz godine u godinu.

Ovo pokazuje da se Srbija promenila, da je drugačija zemlja i to je poruka koju danas šaljemo u svet. Srbija je zemlja u kojoj se poštuju ljudska prava, rekao je ministar.

Među okupljenima u Ulici kralja Milana, bili su i ambasadori SAD Kajl Skot, Francuske Frederik Mondoloni, Norveške Arne Sane Bjornstad, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, poverenica za ravnopravnost Brankica Janković.

Preuzeto sa sajta Vlade RS