U Novom Sadu održana manifestacija "Srbija jednaka za sve"

Novi Sad, 9. decembar 2019. godine - Bolja ekonomska pozicija Srbije zaslužna je za bolje ostvarivanje socijalnih i ekonomskih prava svih građana u Srbiji, izjavila je danas Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije, a povodom manifestacije „Srbija jednaka za sve“ koja je održana u Novom Sadu u okviru  obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava.

Paunović je tom prilikom istakla da je Kancelarija za ljudska i manjinska prava tokom cele godine posvećeno radila na jačanju međusektorske saradnje u oblasti ljudskih i manjinskih prava, uspostavljanju konstruktivne saradnje sa organizacijama civilnog društva i na podizanju svesti o značaju ljudskih prava u Srbiji.

Kako je Paunović ukazala, Kancelarija je ostvarila značajan uspeh po pitanju saradnje sa nacionalnim manjinama na planu efikasnijeg ostvarivanja prava i na promociji multietičnosti.

- U prethodnom periodu usvojen je veliki broj zakona, strategija, a od posebnog značaja je Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći i Zakon o zaštiti od nasilja u porodici, navela je Paunović i dodala da je i dalje neophodno raditi na unapređenju položaja žena, osoba sa invaliditetom, starijih osoba, kao i dece i pripadnika romske nacionalne manjine.

Na području južne srpske pokrajine položaj Srba i drugog nealbanskog stanovništva suočava se sa najgrubljim kršenjem osnovnih ljudskih prava, upozorila je Paunović.

Rad Kancelarije posebno se odrazio na podizanje svesti o značaju ljudskih prava dece i mladih. Potrebno je da što više pozivamo ljude da uvažavaju različitosti i budu jedinstveni u borbi protiv diskriminacije i svakog vida nasilja, ocenila je Paunović.

Prema njenim rečima, u našoj zemlji postoje 22 saveta nacionalnih manjina i Savez Jevrejskih opština, a Srbija kao članica Ujedinjenih nacija nastoji da na sve načine doprinese unapređenju tolerancije, jednakosti, ravnopravnosti i poštovanju ljudskih prava.

Srbija vodi računa da svačija prava i potrebe budu zadovoljene, zbog toga su osnovani brojni saveti za saradnju. Koliko je do sada zalaganjem i radom Kancelarije i Vlade urađeno kada su u pitanju ljudska i manjinska prava vidimo i u sloganu ovogodišnje manifestacije “Srbija jednaka za sve”, objasnila je Paunović.

Paunović je ukazala kako je za razliku od prethodnih godina, umesto u Beogradu, manifestacija povodom Međunarodnog dana ljudskih prava održana u Novom Sadu, u saradnji sa nacionalnim savetima, navodeći da je plan da se ovakva praksa iduće godine nastavi u nekoj drugoj lokalnoj samoupravi u Srbiji.

U Novom Sadu je održana revija narodnih nošnji koje zauzimaju istaknuto mesto u kulturi i tradiciji svakog naroda, sa ciljem da se istakne uloga koju su imale kao nosilac identiteta naroda kroz istoriju. Cilj ove revije je da se pokaže lepota različitosti i multikulturalnost naše zemlje, rekla je direktorka Kancelarije.

Na manifestaciji je nastupio inkluzivni hor u Srbiji i regionu ISON koji okuplja decu sa invaliditetom i smetnjama u razvoju, a zainteresovani su mogli da pogledaju izložbu plakata pod nazivom "Tolerancija 2" koja slavi i promoviše toleranciju autora Mirka Ilića, kao i da uživaju u nastupu vokalno instrumentalnog sastava Retro akustik, navodi se u saopštenju Kancelarije za ljudska i manjinska prava.