U Subotici obeležen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Subotica, 3. decembar 2019. godine - Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije Suzana Paunović poručila je danas u Subotici, na manifestaciji „Različiti, a isti“, da osobe sa invaliditetom ne žive pored nas, nego sa nama.

Paunović je istakla da je izuzetno važno da se Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava u lokalnim samoupravama, a Subotica je dobar primer za to.

Danas su se u atrijumu hotela „Galerija“ okupili predstavnici ustanova koje brinu o različitim oblastima – zdravstvu,  socijalnoj zaštiti, obrazovanju, što je dobar način da se problemi sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom, kao i prednosti koje imaju, pokažu građanima, poručila je ona.

Prema njenim rečima, u našoj zemlji živi više od 800.000 osoba sa invaliditetom, pri čemu je veliki broj u ustanovama socijalne zaštite, značajan procenat je u svojim porodicama, dok su neki, nažalost, daleko od očiju javnosti.

Paunović je naglasila da je zbog toga važno da te osobe ne zaboravimo i da se potrudimo da sva njihova prava u našoj zemlji budu zadovoljena.

Kancelarija za ljudska i manjinska prava je ove godine širom Srbije imala izložbu „Osobe sa invaliditetom koje su menjale svet“ i kroz istaknute osobe koje su imale invaliditet, kao što su Ruzvelt, Frida Kalo, Rej Čarls, Vuk Karaxić, pokazali kakav su oni doprinos dali društvu u kome su živeli, podsetila je ona.

U programu su učestvovali članovi Gerontološkog centra, učenici OISŠ „Žarko Zrenjanin“, štićenici Doma za decu i omladinu ometenu u razvoju „Kolevka“ i Školskog centra sa domom učenika „Dositej Obradović“.

Organizator manifestacije je Gerontološki centar Subotica.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3. decembar, obeležava se od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obeležavanje tog dana, sa ciljem da se unapredi i omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu.