Upis učenika Romske nacionalnosti u osnovne škole

Upis Roma u srednje škole...

U Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja 05.06.2013. godine održan je sastanak predstavnika Kancelarije za ljudska i manjinska prava i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja o primeni mera afirmativne akcije za upis učenika romske nacionalne manjine u srednje škole za školsku 2013/2014. godinu.

Sastanku su pristustvovali načelnik odeljenja za visoko obrazovanje Dragan Marinčić, zamenik direktora Kancelarije Dragoljub Acković, aistent zamenika direktora Emanuela Stanković, Nikola Duvnjak iz Misije OEBS-a u Srbiji i Slavica Vasić iz Grupe za unapređenje položaja Roma Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

Mere afirmativne akcije u odnosu na pripadnike romske nacionalne manjine primenjuju se u Srbiji od školske 2003/2004. sprovode se na osnovu: člana 4. stav 2. Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, člana 4. stav 2.  Zakona o potvrđivanju Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina, Strategije za unapređivanje položaja Roma u Republici Srbiji i Akcionog plana za sprovođenje Strategije za unapređivanje položaja Roma u Republici Srbiji mera 1.2.3  obezbeđivanje propisa kojima se uređuje primena mera afirmativne akcije,a od 2009. godine iZakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja kojipo prvi put direktno u oblasti obrazovanja predviđa mogućnost primena mera afirmativne akcije član 99. Upis učenika u srednju školu.

Kriterijumi za upis u srednje škole su da se učenik raspoređuje u željenu školu na osnovu ispunjene liste želja u obrazovni profil za koji nema više od 30 poena manje od proseka željenog obrazovnog profila. Po jednom odeljenju jednog obrazovnog profila raspoređuje se jedan učenik.

Završni ispit biće realizovan 17. i 18. juna 2013. godine, dok će se učenici u škole upisivati 25. juna 2013. godine. Drugi upisni rok za srednjoškolce biće realizovan 8. i 9. jula 2013. godine.

Kancelarija za ljudska i manjinska prava u saradnji sa Nacionalnim savetom romske nacionalne manjine, Kancelarijom za inkluziju Roma Vojvodine i romskim udruženjima prikuplja podatke o učenicima (ime i prezime učenika, šifra, telefon i adresa), obrađuje ih i dostavlja Ministarstvu. Na sastanku je odgovoreno da spisak učesnika mora biti dostavljen do 15. avgusta 2013. godine. Svi učenici koji ispunjavaju uslove za primenu mera afirmativne akcije biće obavešteni, dok će se rešenja Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, dostavljati naknadno.