Сузана Пауновић: Србија више од Европе поштује мањине

Директорка Канцеларије за људска и мањинска права, о високим стандардима које примењујемо. Укупно 31.145 ученика основних школа целокупну наставу слуша на чак осам мањинских језика.

suzana vecernje novosti intervju

 

ОЦЕНА да Србија ограничено напредује у области људских права, посебно примедба да имамо неадекватан систем азилне заштите, једноставно не уважава остварени напредак. Овако Сузана Пауновић, директорка Канцеларије за људска и мањинска права, коментарише последњи извештај “Хјуман рајтс воча” о стању у области људских права у Србији.

Она додаје да су и Европа и САД одале признање Србији поводом изузетног пријема и опхођења према мигрантима и да је тешко да ми имамо коначан одговор на избегличку кризу када је ни Европа још увек нема. Напомиње и да је Влада припремила Акциони план за поглавље 24 у оквиру кога су предвиђене и мере за поштовање права тражилаца азила.

* У поменутом извештају упозоравају и на дискриминацију Рома, посебно у области становања. Да ли су овакве примедбе основане?

- Постоји велики напредак у заштити права ромске заједнице, која, према попису, броји 147.000 грађана, а према проценама локалних самоуправа чак и дупло више. Обезбеђујемо хумана решења за њихово становање, попут куповине сеоских домаћинстава и социјалних станова. Сада знамо да станују у 583 неформална насеља и шта коме недостаје. Око 30.000 Рома у последњих пет година обезбедило је лична документа, тако да нам то није више тема нове стратегије. У периоду до 2025. године фокусираћемо се на образовање, запошљавање, становање и социјалну заштиту.

* У неким ранијим извештајима европских тела Србија је оцењена као земља која поштује мањинска права и изнад стандарда ЕУ. Да ли се нешто променило?

- Извештаји Савета Европе немају значајне примедбе у овој области. Поставили смо високе стандарде законима, па је тешко увек их достићи у пракси, али на томе радимо. Када је реч о мањинама, наша земља је те стандарде поставила више него многе државе ЕУ. У претходном периоду највећи напредак имамо у области образовања на мањинским језицима. У 2015. години председник Владе се састајао са председницима националних савета чешће него сви председници влада у претходних десетак година. Тај дијалог омогућио је брже решавање захтева који су долазили од националних савета.

* На колико језика се учи у школама? Да ли је нека мањина остала ускраћена за право учења матерњег језика?

- Укупно 31.145 ученика основних школа целокупну наставу има на осам мањинских језика, а предмет национални језик са елементима културе учи још 6.889 ђака на додатних 13 језика. У средњим школама, у првој групи је 11.299 ученика, а у другој 434 ђака. Решени су и проблеми кадрова који ће предавати на неким језицима, попут ромског, одобрен је већи број уџбеника...

ПАРАДА УЗ ТОЛЕРАНЦИЈУ

ЛГБТ заједница била је задовољна одржавањем Параде, али су примедбе критичара ове Владе да је било превише полиције...

- Увек се нађе неко ко ће да критикује. Док није било Параде, то је био проблем, а онда, када смо обезбедили слободу окупљања грађана, спорно је колико их је полицајаца чувало. Важно је да је Влада обезбедила слободу окупљања и да су грађани реаговали на последњу Параду много толерантније него на претходну.

 

Извор: Вечерње новости