Кампања "Заједно, ми смо Србија" – промоција богатства различитости

Гостујући у Дневнику РТС-а, директорка Канцеларије за људска и мањинска права Владе Републике Србије је истакла да кампања "Заједно, ми смо Србија" почиње сутра премијерним приказивањем промотивног спота на РТС-у.

"Циљ кампање је јачање свести шире јавности о томе колико смо ми као држава и друштво богати различитостима, богати националним мањинама, културним и језичким различитостима и колико је важно да све то очувамо и негујемо", наглашава Пауновићева.

Напомиње да ће кампањом бити послата порука да је без обзира на разлике потребно да се поштујемо, разумемо и подржавамо, као што сам слоган камппање поручује.

Кампања ће трајати до 10. децембра када се обележава Међународни дан људских права посвећен националним мањинама.

Пауновићева је указала да је важно што је мандатарка Ана Брнабић у свом експозеу права националних мањина означила као један од приоритета Владе.

"Веома је важно да је у експозеу мандатарка Ана Брнабић истакла да је у претходном периоду направљен напредак у унапређењу права националних мањина, као и да ће то бити актуелно питање и у народном периоду", објашњава Пауновићева.

Очекује да ресори у Влади који се баве питањима права националних мањина још интезивније наставе са радом, као и да је неопходно веће укључивање локалних заједница у којима живе припадници мањина.

Говорећи о финансијској контроли савета националних мањина, Пауновићева је навела да су добили ревизорске извештаје, као и да је потребна финансијска дисциплина свих корисника буџета.

У склопу преговарачког поглавља 23 један од задатака је био и усвајање Акционог плана за националне мањине, а Пауновићева истиче да је тај план помогао у формулисању краткорочних и дугорочних активности, али и показао шта треба да се уради како би се унапредили законски и институционални оквири и како да се у све то укључе локалне заједнице.

На питање да ли је задовољна спровођењем Акционог плана за националне мањине, Пауновићева каже да јесте.

"Мање је битно да ли сам ја задовољна, потребно је да припадници националних мањина осете тај напредак", закључила је Пауновићева.