Наставак успешне сарадње у области унапређења заштите права деце у Србији

Београд, 22. јануар 2019. године – Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Владе Србије Сузана Пауновић састала се са директорком УНИЦЕФ-а у Србији Ређином Де Доменицис.

Директорка Пауновић захвалила се на доприносу УНИЦЕФ-а свеукупним напорима на побољшању положаја и унапређењу заштите права деце у Србији.

Пауновић је указала на изузетну важност ангажмана УНИЦЕФ-а и потребу настављања добре сарадње коју УНИЦЕФ остварује са Канцеларијом за људска и мањинска права, као и са великим бројем институција у Србији.

Пауновић је подсетила да је Канцеларија за људска и мањинска права потписала двогодишњи Меморандум о разумевању са УНИЦЕФ-ом у новембру 2017. године. Циљ сарадње је пружање подршке раду Савета за праћење примене препорука механизама Уједињених нација за људска права кроз веће укључивање организација цивилног друштва у овај процес са посебним акцентом на спровођењу препорука Комитета за права детета.

У оквиру реализације активности које су утврђене Меморандумом о разумевању, Центар за права детета је са осталим чланицама Коалиције за мониторинг права детета припремио матрицу индикатора за препоруке добијене од стране Комитета за права детета 2017. године, истакла је Пауновић.

Како наводи Пауновић, у овај процес укључено је додатних 35 организација цивилног друштва које су се након одржаних 8 радионица, у периоду јун - август 2018. године, постигле сагласност око индикатора.

Паралелно са процесом консултација ОЦД, одржане су и радионице са децом, члановима ДХ клуба при Центру за права детета, на којима су деца имала прилику да искажу своје мишљење у оквиру процеса развијања индикатора, навела је Пауновић. 

Пауновић је директорки УНИЦЕФ-а пожелела много успеха у даљем раду, уз обећање пуне личне подршке и подршке Канцеларије за људска и мањинска права где она буде неопходна.