Обележавање Светског дана права детета 20. новембра

Београд, 5. новембар 2018. - Потпредседница Владе Републике Србије и чланица Савета за права детета Зорана Михајловић поручила је данас да се развијеност сваке државе не мери само економским показатељима, већ и правима које уживају наши најмлађи суграђани.

Михајловић, која је и председница Координационог тела за родну равноправност, изјавила је, пред почетак пете по реду седнице Савета за права детета, да нема и не може бити компромиса када су права деце у питању.

Она је навела да Координационо тело, заједно са Уницефом, ради на решењима у вези са проблемом дечјих раних бракова, који су нарочито присутни код ромске популације.

Важна тема јесте и спречавање раног рада код деце, при чему је Србија на том пољу забележила добре резултате, истакла је потпредседница Владе.

Према њеним речима, Светски дан права детета биће у Србији обележен 20. новембра, када ће плавом бојом бити осветљене све најзначајније институције у земљи.

Овој акцији прикључиће се и Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре тако што ће најдужи мост на Коридору 10 код Владичиног Хана тог дана бити такође осветљен плавом бојом, нагласила је она.

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић, која је и председница Савета за права детета, изнела је очекивање да ће Србија до обележавања Светског дана детета усвојити Нацрт закона о правима детета и закона о заштитнику детета.

Овај закон биће једна од тема данашњег састанка Савета за права детета, а разговараћемо наравно и о правима деце у Србији, истакла је Ђукић Дејановић.
 

Преузето са сајта Владе РС