Обележен међународни дан борбе против хомофобије

Данас се обележава Међународни дан борбе против хомофобије и трансфобије. Циљ обележавања је да се се скрене пажња на ту појаву која је и даље присутна у нашем друштву.

Међународни дан борбе против хомофобије и трансфобије (ИДАХО - Тхе Интернатионал Даy Агаинст Хомопхобиа анд Транспхобиа) у свету се прославља од 1990. године када је Светска здравствена организација скинула хомосексуалност са листе болести.

Геј стрејт алијанса тим поводом организује презентацију годишњег Извештаја о стању људских права лезбејки, гејева, бисексуалних и трансродних (ЛГБТ) особа у Србији за 2012. годину.

Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић сматра да је стање у Србији, када је у питању хомофобија, боље него претходних година.

Пауновић је истакла да је хомофобија распрострањена у свим групацијама, али да забрињава податак да су то најчешће млади.

Ипак, свест људи се мења, истакла је она и као пример навела да су грађани постали нетолерантни на насиље, посебно према деци и женама, као и да верује да ће постати нетолерантни и на насиље према мањинским заједницама.

Заштитник грађана Саша Јанковић данас је, у свом седишту, развио ЛГБТ симбол - заставу дугиних боја.

Јанковић је поводом Међународног дана борбе против хомофобије и трансфобије поручио да су сексуална оријентација и родни идентитет лична ствар, али да се заштита права на различитост тиче свих.

Како је истакао, запослени у органима јавне власти - образовању, полицији, здравству, социјалној заштити и свуда где се одлучује о правима грађана, посебно имају обавезу да разумеју проблеме и штите права оних који су на удару хомофобије и нетолеранције.

Када су у питању права ЛГБТ особа у Србији направљен је помак, али постоје и даље велики проблеми, истакнуто је данас на представљању годишњег извештаја Геј стрејт алијансе (ГСА) о статусу људских права ЛГБТ особа у Србији за 2012. годину у коме је наведено да безбедност ЛГБТ особа и насиље над њима и даље основни проблем.

Јасна Плавшић из Канцеларије за људска и мањинска права рекла је да та Канцеларија подржава одржавање Параде поноса која је планирана за септембар истичући да је право на слободу окупљања једно од основних људских права гарантовано како Уставом, тако и међународним уговорима које је држава ратификовала.

"Омогућавање остваривања права на слободу окупљања путем одржавања Параде поноса је препорука садржана у извештају о напретку Европске комисије, а низ препорука исте садржине Србија је добила у другом циклусу универзалног периодичног прегледа пред Саветом за људска права УН", рекла је Плавшић.

Она је истакла и да је постојање извештаја које пишу активисти који се баве заштитом и унапређењем права ЛГБТ особа веома значајан јер представља могућност да се изразе они чија су права угрожена и који су свакодневно изложени дискриминацији свакодневно.

"Такви извештаји садрзе чињенице које реално осликавају положај ЛГБТ популације у Србији, указују нам шта је добро урађено у протеклој години и шта је то што је позитивно утицало на свакодневни живот ЛГБТ особа", рекла је Плавшић и додала да извештај показује и на шта држава треба да обрати више пажње.

Она је навела да ће Канцеларија користити извештај приликом планирања активности.

Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић рекла је да истраживања које је тело на чијем је челу спровело показује да је социјална дистанца према ЛГБТ особама и даље је веома велика, али да има позитивних помака.

"За разлику од 2010. године када 40 одсто грађана није желело ЛГБТ особе за комшије, у 2012. години тај проценат се смањио за 10 одсто", рекла је Петрушић и додала да је у прошлој години за два одсто смањен број оних који не би желли ЛГБТ особу у својим породицама.

Она је истакла и да су кључ за смањење хомофобије образовне институције и медији, те да је истраживање ГСА објективно и да показује и доказује оно што су позитивни помаци, али и која су то поља која посебно изазивају забринутост и шта је то на чему се мора више радити.

Заменица шефа мисије ОЕБС у Србији Пола Тиде рекла је да нација и друштво не могу да просперирају ако се искључи учесће дела грађанства било да ли је реч о женама или људима друге сексуалне орјентације или различитог националног порекла.

"Морамо да искористимо креативност и енергију свих чланова друштва да би просперитетно напредовали", рекал је Тиде и подсетила да Устав из 2006. године и Закон о забрани дискриминације из 2009. године штите све грађне без обзира на личне особине.

Она је навела да закони нису проблем, већ да је проблем њиха примена и упозорила да је ЛГБТ популација у медијима тренутно представљена у негативном светлу и да то мора да се промени.

У извештају ГСА је наведено да су безбедност ЛГБТ особа и насиље над њима у Србији и даље горући проблем, као и да је повећан број случајева пријављивања полицији жртава физичког напада или дискриминације по основу сексуалне орјентације.

Резултати најновијег истраживања белгијске невладине организације ИЛГА показују да толеранција према припадницима ЛГБТ популације у Србији износи 25 одсто. Иако није међу првих 25 европских земаља када је у питању поштовање људских права ЛГБТ популације, Србија није на самом дну лествице.